Гаф на „Това го знае всяко хлапе“

Уважаеми колеги,
На 19 и 20 – и май 2008г. бе излъчена играта на Васил Гюров (Ревю, Форт Боаяр) в предаването на бТВ „Това го знае всяко хлапе” (запис можете да гледате в сайта на бТВ). Той и други участници от Форт Боаяр бяха поканени да играят благотворително за изграждане на ново футболно игрище в столично училище, но тъй като то било много скъпо, каузата на играта бе закупуване на професионална бягаща пътека (такава като във фитнес залите ?!?!?!?).
Васил Гюров отваря въпрос за 18 000 лева и той е следният:
„Каква е температурата на повърхността на нашето слънце в Келвини?”
Водещите изискват точно число като отговор и дават толеранс от + 100 градуса, казвайки, че в тези рамки ще признаят отговора за верен. Това, което Васил казва, след дълги разсъждения- част от които не влизат в предаването, е 5900 Келвина. Отговорът на „Това го знае всяко хлапе е:
„Съжаляваме, не можем да приемем този отговор. Верния отговор е 5780 Келвина.”
Истината е, че такъв отговор наистина има, но той е на въпроса : „Каква е ефективната температура на повърхността на слънцето?”.
Поставеният в студиото въпрос има множество верни отговори- истината е,че температурата на повърхността на слънцето варира между 5500 C и 6000 С (за Келвини се добавят 273 единици)!
„Господари на ефира” се самосезираха и заеха с този случай. На 3 юни 2008 г. излъчиха репортаж, в който експерт от БАН (д-р Момчил Дечев, катедра Слънце към факултета по астрономия в БАН) потвърждава факта, чеотговорът на Васил Гюрое верен.
Причината да ви пишем това писмо, е че екипът на „Това го знае всяко хлапе” все е още не взел старна по този казус (а са наясно с проблема). Ние смятаме, че сумата от 18 000 лв. е спечелена честно и трябва да бъде предоставена на децата за изграждане на футболно игрище!
В предаването (на 20 май) се казва,че отговорът от 5780 градуса по Келвин е посочен от НАСА, както и в енциклопедия Британика. Това сигурно е така, но това е отговорът на въпроса за ефективната температура на слънцето. Приложено ще намерите извадка от енциклопедия Британика, в която ясно се вижда текстът, че слънцето има температура на повърхността от около 5800 К. Също така, ако реализирате търсене в сайта на НАСА (www.nasa.gov ) за температурата на повърхността на слънцето ще видите, че отговорите варират между 5800 К и 6000 К. Т.е показателите и в двата източника влизат в изискването за точност на отговора от +-100 градуса.
Надяваме се, екипът на „Това го знае всяко хлапе” да признае грешката си и да даде тази награда на учениците! Човешко е да се греши- в това няма нищо лошо! Но когато разбереш че си сбъркал е добре да се извииш!
Надяваме се с вашата медийна подкрепа да помогнете истината да излезе наяве!
С уважение
Комитет „За справедлива игра”
Мария Любомирова
Тел.: 0878945104

Библиография:
1.Енциклопедия Британика:
2. НАСА
2.1.Линкът към Наса:  http://www.nasa.gov/vision/universe/solarsystem/sun_for_kids_main.html – „. DON’T TOUCH THE SUN! IT’S HOT! The sun’s average surface temperature is 5700 C. Compare that to the Earth’s average temperature, which is 20 C.”. Това означава, че по Келвин е 5973-което влиза в +- 100 Келвина, което изискаха „Това го знае всяко хлапе”!
2.2. Ето втори линк към НАСА: http://www.nasa.gov/worldbook/sun_worldbook.html :” The part of the sun that we see has a temperature of about 5500 degrees C (10,000 degrees F). Astronomers measure star temperatures in a metric unit called the Kelvin (abbreviated K). One Kelvin equals exactly 1 Celsius degree (1.8 Fahrenheit degree), but the Kelvin and Celsius scales begin at different points. The Kelvin scale starts at absolute zero, which is -273.15 degrees C (- 459.67 degrees F). Thus, the temperature of the solar surface is about 5800 K. „-тук числото за температура на Слънцето пак попада в границите на изискваното от „Това го знае всяко хлапе”
Васил Гюров
Капитан на първия български отбор е Васил Гюров, или по-накратко Васо. Той е на 42 години, които определено не му личат и е музикант. Басист е на легендарната в годините на прехода група „Ревю„. Освен музиката обича футбола, семейството си и особено много двете си момченца. В миналото се е занимавал със ски, плуване, подводен риболов и водни ски. И в момента се занимава с футбол. Освен капитан, Васо е и творческата личност в първия български отбор.  Като музикант ще задава ритъма на играта, а като капитан ще се опита да внесе спокойствие в редиците на първия български отбор.

Leave a Comment