Новините.BG


 • Посрещнаха Ангелов с възгласи "Оставка" в парламента - той ги обвини в двуличие


  Костадин Ангелов бе посрещнат с възгласи "Оставка" в парламента. Той коментира, че оставката вече е депозирана.

  "Слушах всички, което се каза за НОЩ. Гледах много внимателно загрижеността на всички, изказали се", обясни той.

  Според него депутатите показват двуличие, тъй като говорят за здраве и отговорност, а не си носят маските в зала. 

   

   
 • Първи работен ден: Бурни дебати в новото Народно събрание


  Парламентът ще започне работа с приемане на оставката на Министерския съвет, която беше депозирана вчера. Това решиха депутатите, които приеха програмата за днешното заседание със 157 гласа "за".

  Спор в пленарна зала предизвика въпросът дали оставката на действащия Министерски съвет само се депозира пред новоизбрания парламент или трябва и да се гласува.

  От ГЕРБ попитаха на какво правно основание оставката на правителството се внася за гласуване. Тя се депозира, не се гласува, възрази Дани Каназирева /ГЕРБ/.

  Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че за да се обективира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане, затова оставката трябва да бъде гласувана. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите до избиране на нов, посочи тя.

  Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия, която да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

  В програмата за днес е включено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост. Вчера Борисов каза, че планът ще бъде депозиран днес в парламента.

  Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г., както и какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

  В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

  Заседанието в старата сграда на парламента започна с поименна проверка за установяване на кворума, тъй като системата за гласуване е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом.

 • Кантарджиев: Нов вариант на вируса се появи у нас


  Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

  „Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата - на 65 г., с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, обясни проф. Кантарджиев.

  Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват, той да доведе до това, да се търси нова ваксина.

 • БАЗ и СЗБ: Бизнесът имат нужда от стабилност и подкрепа


  Изборите минаха, народът направи своя избор и вчера новите депутати положиха клетва. В този тежък за целия свят период хората и бизнесът имат нужда от стабилност и подкрепа. Затова призоваваме всички, от които ще зависи съдбата на България да загърбят различията си, когато става въпрос за българския бизнес и здравето на хората. Всеизвестен факт е, че нашият бранш понесе в най-голяма степен тежестта на кризата от COVID-19. Въпреки това с цената на много усилия и сериозни загуби, успяхме да запазим работните места на повечето си служители. Защото това са хиляди човешки съдби, към които ние не сме безразлични.

  За съжаление и немалко от колегите ни не издържаха и фалираха. Ние сме представители на малкия и среден бизнес, който формира над 80% от икономиката. Огромна част от работещите българи зависят от нашето оцеляване. Помогнете им да не останат без трудови доходи и да не легнат на гърба на социалната система. Като най-засегнат от кризата сектор, който все още е частично или напълно затворен, настойчиво молим мерките в подкрепа на бизнеса и служителите ни да бъдат разширени и да продължат поне до края на годината. А е важно някои от предприетите антикризисни мерки да станат постоянни. Защото в противен случай ще се стигне до още множество фалити и хиляди ще загубят работата си. Уважаеми представители на парламентарно представените партии, без подкрепа на държавата ние не можем да оцелеем. А от вчера представители на българския народ в тази държава, това сте вие. Разбираме, че политическите отношения са изключително напрегнати и противоречията са много.

  Това обаче не бива да бъде така, когато трябва да се мисли за съдбата на българската икономика, важна част от която е и нашият бранш и стотиците хиляди, заети в него. Подкрепете ни! Желаем успех на всички, които ще взимат важните решения и вярваме, че вашите различия няма да са за сметка на бизнеса…

 • НОЩ: 620 375 души са ваксинираните българи


  Към момента общият брой на ваксинираните е 620 375 души, вчера са ваксинирани около 15 000 души. Това заяви председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов по време на брифинг в МС.

  По отношение на отделните сектори в обществото възрастните хора над 65 г. които към момента са ваксинирани са 116 665, педагогически специалисти – около 43 000 души, лицата, които бяха пряко ангажирани с изборния процес – около 40 000 души, специалистите по здравни грижи – около 22 000 души, лекарите – около 33 650 души, уточни той.

  Основно ваксините са извършвани в лечебните заведения. С този темп към момента всички ваксини, които са пристигнали в България, са използвани веднага, запазени са и дозите за втора игла там, където е необходимо, заяви още проф. Гигов.

   

   
 • Брифингите на НОЩ остават, докато не се излъчи ново правителство


  Надявам се да запазим брифингите в четвъртък, но не всичко зависи от мен. Във всеки един момент съм длъжен да отида в Народното събрание, за да отговарям на въпросите на депутатите в качеството ми на министър на здравеопазването в оставка. Това заяви проф. Костадин Ангелов във връзка с решението Националният оперативен щаб да бъде закрит. Министърът в оставка подчерта, че следващият министър-председател трябва да направи следващия НОЩ. 

   

   

   

 • Новоизбраното народно събрание обсъждат оставката на кабинета "Борисов 3"


  Новоизбраното народно събрание провежда второто си заседание. Народните представители ще разгледат Проект на решение за създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години (Вносители: Мая Манолова и група народни представители, 15.4.2021 г.).

  Предвижда се и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно: 1. Мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост, създаден с Регламент (ЕС) 2021/241; 2. Представянето на плана по т. 1 на Европейската комисия за оценка,в срок до 30 април 2021 г.; 3. Последиците за Република България от непредставянето на плана по т. 1 в срока по т. 2 и поемането на съответната отговорност (Вносители: Мая Манолова и група народни представители, 15.4.2021 г.).

  По искане на Корнелия Нинова и Христо Иванов ще бъде изслушан министъра на финансите Кирил Ананиев.

  Трите комисии, които парламента ще създаде са Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и Комисия по здравеопазването.

  Като първа точка депутатите ще разгледат оставката на кабинета Борисов 3.

 • Трифонов поговори за мажоритарния вот


  "За да се въведе мажоритарна избирателна система, се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси". Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Facebook.

  "ГЕРБ явно има намерение да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега? Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна?", пита Трифонов.

  Според него партията на Бойко Борисов "тупка топката" и се опитва да печели време.

  "При един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", заключава Трифонов.

 • Ангелов: Справяме се и с тази КОВИД вълна, лятото ще достигнем колективен имунитет


  Заповедта на разпускането на НОЩ не е от сега, а от 26 февруари. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов. Нека политиците не се опитват да правят политика от това, защото здравеопазването не може да бъде боксова круша от политически мераклии. Този Щаб е напълно логично да бъде разтурен след края на мандата на това управление. 

  Обърнахме тенденцията по отношение на излекувани-потвърдени, с над 3000 души са повече излекуваните. Това заяви по време на брифинг здравният министър в оставка Костадин Ангелов. 

  11 място сме по заболеваемост в Европа и 4 място на Балканския полуостров за последните 14 дни. По отношение на смъртността сме на 2 място в ЕС след Унгария, отново на 2-ро на Балканския полуостров, след Северна Македония, информира доц. Ангел Кунчев. 

  Оформя се спад на заболеваемостта, вървим към края на третата вълна на пика. 

  По-малко заболеваемост, но по-висока смъртност. За ЕС има леко понижаване на случаите. 

  324 090 дози ваксини ще получим от пфайзер за месец април

   

 • Пандемията в развитие: КОВИД взе над 100 000 жертви във Франция


  Броят на регистрираните жертви на Covid-19 във Франция надхвърли днес 100 000,  страната се нареди на осмо място в мрачната класация на смъртни случаи в света, предаде Ройтерс.

  За последното денонощие във Франция са починали 300 души с коронавирус.

  Здравното министерство в Париж отчита 38 000 заразени за 24 часа - с 5000 по-малко от предходното денонощие. В интензивни отделения обаче продължават да се борят за живота на над 5900 души.