Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Ремонтираната улица „Преслав“ е отворена за движение през зимния сезон


  От днес, 17 декември, е отворена за движение ул. „Преслав“. Една от основните пътни артерии на Ямбол се реконструира по проект „Устойчиво и интегрирано развитие на градската среда на община Ямбол“, финансиран по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Към момента са извършени почти всички заложени строително-ремонтни дейности и улицата е в годност да бъде ползвана с цел облекчаване на трафика през зимния сезон. Мерките обхванаха участъка от кръстовището с ул. „Димитър Благоев“ (пл. „Боровец“) до пресечката с ул. „Акация“. Изцяло е подновена пътната настилка с изключение на най-горния пласт асфалт, реновирани са тротоарните площи по цялото продължение на отсечката, изградени са нови бордюри, „джоб“ за спирка на градския транспорт непосредствено пред Народно читалище „Зора – 1945“, както и за контейнери за сметосъбиране по цялото трасе. Въведено е ново енергоспестяващо улично осветление, в т.ч. подмяна на част от стълбовете. В допълнение са обновени и всички по-малки кръстовища, свързващи главната артерия със съседни по-малки улици. Като придружаващи дейности бе извършена подмяна на подземните комуникации, включително изграждане на канализация, в зоната, където досега липсваше такава, канализационни отклонения и заустване на тръбите в съществуващата канализационна мрежа, също така бе подновена водопроводната мрежа в целия участък. С цел безопасно ползване на обновената отсечка, е положена...
 • Община Одрин представи в Ямбол туристическия си потенциал


  На 18 декември 2018 г. от 11.00 часа в Градския парк на град Ямбол се проведе третото съвместно събитие: „Туристически обекти в Одринския регион“, организирано от Община Одрин и Община Ямбол, с което се популяризира туристическия потенциал на град Одрин. Жителите на Ямбол се запознаха с рекламните клипове за културно-исторически обекти, които представиха най-популярните туристически дестинации в съседния ни град. Местни занаятчии изложиха красиви цветни продукти и сувенири, изработени от самите тях, характерни за този край, изобразяващи дългогодишни традиции и занаяти. Жителите на града ни, наред с привлекателните търговски обекти се запознаха и с културните, исторически и природни забележителности на Одрин. За любителите на екскурзии до Одрин бяха разпространени рекламни брошури и карта на Одрин с обозначени основните места за посещение от туристите. Съвместното събитие се изпълнява по проект СВ005.1.21.099 „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, в партньорство с Община Одрин, съфинансиран от Европейския Съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.По същия проект в Ямбол се извърши основен ремонт и обновяване на централния пешеходен мост към Градския парк. Това събитие е трето поред от планираните в рамките на проекта четири съвместни събития в Ямбол и Одрин, свързани с представяне, споделяне и празнуване на местни обичаи и представяне...
 • Коледен поздрав


  Малки коледари от ДГ „Червената шапчица“ гостуваха в община Ямбол. Децата отправиха благослов за здраве и берекет към всички служители в общинската администрация. Като подарък за празничната програма децата получиха лакомства от кмета на община Ямбол Георги Славов .
 • Христо Стоичков раздава пет часа автографи на феновете си в Ямбол


  С бурни аплодисменти и скандирания „Стоичков! Стоичков!“ близо 2 000 души посрещнаха в зала „Диана“ легендата на българския футбол Христо Стоичков. Той бе в Ямбол по покана на кмета община Ямбол Георги Славов. Поводът бе представянето на официалната му биография „Христо Стоичков. Историята“.В срещата с ямболската публика участва и съавторът на книгата - популярният спортен журналист Владимир Памуков. Христо Стоичков бе съпроводен при влизането в залата от малки футболисти от детско-юношеските школи на Ямбол, облечени във фланелки на отборите, в които Камата е играл. Ямбол бе един от петте български града, в които Христо Стоичков направи уникален жест за феновете си като им предостави оригиналната „Златната топка“ за персонална снимка.Раздаването на автографи продължи повече от пет часа.
 • Коледарски празник с децата на Ямбол


  С цел стимулиране съхраняването и популяризиране сред малките жители на града на специфичната традиция на танцуващите коледари, община Ямбол и тази година организира отделен празник за детските коледарски групи. Съставите от детски градини и училища ще се изявят на 19 декември, сряда, в Голямата зала на общината. Програмата започва от 9.30 часа с Коледен благотворителен базар, част от благотворителната кампания на община Ямбол „Подай ръка - спаси живот“. От 10.00 часа, във фоайето на залата, ще бъде открита изложба с награждаване авторите на отличените творби в конкурса на ОДК по приложно и изобразително изкуство „От Коледа до Васильовден“. Представянето на коледарските групи от детски и учебни заведения започва в Зрителната зала на общината от 11.00 часа. Детският коледарски празник няма конкурсен характер, но целта е групите да представят максимално близо до автентичния му вид характерния за Ямбол начин на коледуване - с песни, наричания и уникалния за страната коледарски танц. Детският празник по традиция предхожда фестивала „Ямболски коледарски буенек“ , който и тази година ще се състои на връх Коледа - 25 декември.
 • Одрин представя в Ямбол културно-исторически и развлекателен потенциал


  На 18 декември 2018 г. от 11.00 часа в Градски парк на град Ямбол (пространството след обновения централен мост) ще се проведе съвместно събитие: „Туристически обекти в Одринския регион“ от представители на Община Одрин, което цели да популяризира туристическия потенциал на град Одрин. Жителите на Ямбол ще имат възможност да се запознаят с подготвените рекламни клипове за културно-исторически обекти, характерните за този край продукти, сувенири и традиционни занаяти, представени от туристическия бранш и местни занаятчии. Жителите на града ни, наред с привлекателните търговски обекти ще могат да се запознаят и с културните, исторически и природни забележителности на Одрин. На територията на Одрин са регистрирани 585 исторически паметника, останали от различни исторически епохи – крепостни стени, мостове, църкви, джамии, чешми и др. Сред тях са реставрираните през последните години български църкви „Св. Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“, джамията „Селимийе“, еврейската синагога, красивите мостове на реките Марица и Тунджа, старинните безистени, кервансарай и др. По брой на историческите паметници на кв. м. Одрин е сред водещите региони в Турция. Съвместното събитие се изпълнява по проект СВ005.1.21.099 „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, в партньорство с Община Одрин, съфинансиран от Европейския Съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020....
 • Награждаване на 10-те най-добри спортисти на Ямбол


  Днес ще стане ясно класирането в топ 10 на най-добрите спортисти на Ямбол за 2018 г. Подреждането в десетката ще бъде обявено по време на специалната церемония, организирана традиционно от Община Ямбол и Обединен спортен клуб „Тунджа”. Награждаването на най-добрите спортисти ще бъде в р-т „Кабиле“, от 19.00 часа. Тази година в елитната десетица влизат: Александър Матушев – баскетбол, Георги Дойчев - карате киокушин, Георги Начев - лека атлетика, Ивелин Йорданов - скокове батут, Кристиян Дойчев - карате киокушин, Ния Георгиева - спортно ориентиране, Петко Турлаков - спортна стрелба, Полина Тодорова - лека атлетика, Христо Панайотов - модерен петобой и Юлияна Янева - борба свободен стил. По време на церемонията ще бъдат връчени и наградите на заслужили спортисти и треньори, съгласно Раздел 7 от Правилника за наградите на Община Ямбол. Тази година общата сума за финансовото стимулиране на спортистите, отделена от бюджета на общината, възлиза на 15 100 лева. .
 • Грейнаха светлините на коледната украса в Ямбол


  Светлините на коледната елха украсиха центъра на Ямбол на 10 декември. За празничната атмосфера преди включването на украсата се погрижиха децата от хорова школа „Проф. Георги Димитров“, с ръководител Весела Пастърмаджиева и светлинното шоу на клуб „Дивинитас. Специалният гост на вечерта беше Дядо Коледа. Той забавляваше децата с весели игри и приемаше коледни желания. Кулминацията на вечерта беше отброяването на последните секунди до грейването на светлините на коледната украса, която допринася за празничната атмосфера в града.
 • Коледен концерт на най-малките в Ямбол


  С коледен концерт на децата от детските градини в Ямбол днес бе сложено началото на коледните празници в Ямбол. Концертът за най-малките се състоя в зрителната зала на общината със съдействието на Община Ямбол и Областен информационен център-Ямбол. Децата от детските градини „Пролет“, „Свобода“, „Червената шапчица“, „Валентина“, „Биляна“, „Щастливо детство“, „Пламъче“, „Слънце“ и „Радост“ представиха коледни песни и танци, както и типичния за град Ямбол коледарски танц „буенек“. Областният информационен център запозна децата с коледните традиции у нас и в други европейски страни, а със своите песни и танци участниците представиха пъстротата на българските коледни обичаи като част от европейското културно наследство. Рисунки на децата на тема „Коледа в Ямбол“ украсиха фоайето на залата, а с подкрепата на Областния информационен център коледните светлини се пренесоха от блоковите листа в града, който заблестя в нова празнична украса.
 • Официално бе открита обновената част на ямболския център


  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков и кметът на Ямбол Георги Славов откриха обновената част от ул. "Г.С. Раковски" и централните паркови площи до Безистена. „В резултат на изпълнените проекти с европейско финансиране, най-възловите зони от градския център на Ямбол придобиха съвременен облик. Средата, в която живеем възпитава, а нашият град разполага вече с нова градска среда, с която всички можем да се гордеем“, заяви при откриването на обектите кметът на Ямбол Георги Славов. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, Ямбол е един от примерите в България, при който има идея, развита и реализирана в два програмни периода. „Колкото е важен този проект за Ямбол, толкова е важен и за цяла България, защото показва, че българските общини могат да работят успешно с европейски средства, а това ни дава основание да поискаме финансиране и след 2020 година и тези проекти да продължат“, заяви евродепутатът Андрей Новаков. Участъкът от пешеходна улица „Г.С. Раковски“ между ул. „Преслав“ и ул. „Генерал Заимов“ и парковите зони до пл. „Освобождение“ бяха обновени по проект „Устойчиво и интегрирано развитие на градската среда на община Ямбол“, договор № BG16RFOP001-1.017-0001-C01, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Проектът...