Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Стартира традиционният конкурс за детска рисунка „Коледа”


  Деца и ученици от Ямбол могат да се включат със свои рисунки на тема „Коледа“ в рамките на традиционния конкурс, организиран от община Ямбол. Вече за единадесета поредна година детските произведения се селектират за изработване на благотворителни картички, които се разпространяват в рамките на кампанията „Подай ръка – спаси живот“. Събраните от инициативата средства се разпределят в помощ на тежкоболни деца и младежи от Ямбол. В конкурса за рисунка могат да участват деца от ямболските детски и учебни заведения на възраст от пет години до 8-ми клас. Авторите задължително посочват трите си имена, учебното заведение, в кой клас учат, телефон за контакт. Жури от ямболски художници ще оценява творбите на децата, като до оценка се допускат само рисунки, а не предварително изработени от учениците готови картички. Журито ще определи най-добрите в три възрастови групи: Първа група – деца от подготвителни групи – 5 – 6 годишни; Втора група – от І клас до ІV клас; Трета група – от V клас до VІІІ клас. Първата награда в трите възрастови групи е по 50 лева. В допълнение, класираните на първо място рисунки ще бъдат отпечатани като коледни поздравителни картички на кмета на община Ямбол. Като коледни картички, които ще се разпространяват...
 • Георги Господинов се завръща в Ямбол за представяне на „Всичките наши тела“


  На 1 ноември в Ямбол ще бъде представена новата книга на Георги Господинов – „Всичките наши тела“. Премиерата е в рамките на проявите, организирани от община Ямбол по повод Деня на будителите. „Всичките наши тела“ включва 103 „свръхкратки истории” както ги нарича авторът. Завършена е през януари в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света, тази на Нюйоркската обществена библиотека. Най-превежданият съвременен български автор отново провокира с рязка смяна на жанра, като се аргументира: „Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така.” Срещата на Георги Господинов с публиката в родния му град е с начален час 18.00, в Художествена галерия „Жорж Папазов“. Ямболската премиера на „Всичките наши тела“ се реализира със съдействието на Издателство „Жанет 45“.
 • Розовият кемпер на „Една от 8“ ще посети Ямбол


  Безплатни ехографски профилактични прегледи за рак на гърдата ще бъдат проведени в Ямбол на 24 и 25 октомври в сградата на Обредния дом на ул.“Славянска“ 4. Условието е дамите да са на възраст от 20 до 65 години, да не са били диагностицирани с рак на гърдата и да не са бременни. Предвижда се да бъдат прегледани абсолютно безплатно 130 жени в Ямбол. Всеки, който желае, може да се запише за безплатен профилактичен преглед днес и утре (16 октомври и 17 октомври) в часовете 10:30 и 16:00 часа на телефон- 0888 811 323. Организаторите от Фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8“ информират, че досега поради огромния интерес в другите градове всички прегледи се изчерпват в рамките на първия ден. След изчерпване на прегледите, телефонът за връзка няма да бъде активен. Екипът на „Една от 8“ призовава за разбиране и търпение. Паралелно с прегледите в Ямбол ще пристигне и Розовият кемпер на „Една от 8“ Организаторите канят всички дами с диагноза рак на гърдата да посетят розовия кемпер, който ще бъде паркиран пред сградата на община Ямбол. Проектът има за цел да се даде възможност на повече хора в България да получат информация за рака на гърдата и неговата...
 • Ремонт на светофарната уредба на пл. „Боровец“


  В събота – 13 октомври и неделя -14 октомври ще се извършва ремонт на светофарната уредба на кръстовището при площад „Боровец“. В тази връзка светлинната сигнализация временно ще бъде спряна до приключване на ремонтните дейности.
 • Втори детски конкурс за рисунка под надслов „Моята ЕДЕН дестинация в България“


  Ямбол е сред 17-те ЕДЕН дестинации от България, чиито забележителности и атракции могат да бъдат тема на рисунките на деца на възраст от 7 до 14 години за участие в обявения от Министерството на туризма конкурс за рисунка под надслов „Моята ЕДЕН дестинация в България“. Инициативата е по повод Световния ден на туризма и с оглед изпълнението на проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България – III издание, финансиран по програма COSME 2014 -2020 г. на ЕС, изпълняван от Министерството на туризма. Темите на ученическите рисунки задължително трябва да са свързани с една от българските ЕДЕН дестинации - Ямбол, Драгоман, Ардино, Чавдар, Мездра, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали. Творбите следва да представят гледната точка на авторите към забележителностите и атракциите, намиращи се на територията на избраната от тях ЕДЕН дестинация (природни, културни, исторически обекти, обичаи, бит, събития, фестивали и др.). Рисунки на участниците се приемат до 27.11.2018 г. включително на адреса на Министерство на туризма в гр. София, ул. „Съборна“ №1. Резултатите ще бъдат обявени до 31.12.2018 г.
 • Европейският ден на спорта в училище бе отбелязан и в Ямбол


  4 училища от Ямбол и Комплексът за социални услуги за деца и възрастни в града се включиха в инициативите, организирани по повод Европейския ден на спорта в училище – 28 септември. В спортните мероприятия участваха преподавателите и учениците от ОУ „Л.Каравелов“, СУ „Св. Кл. Охридски“, ОУ „П.Р.Славейков“, ОУ „Й.Йовков“. Основната цел на събитието бе да се насърчава физическата активност сред учениците Община Ямбол и Баскетболен клуб „Ямбол“ подготвиха и специална изненада за участниците в инициативата. Баскетболистите от представителния ни тим, начело с треньора Иван Чолаков, посетиха училищата и раздадоха топки и календари, подписани от играчите. Всички желаещи имаха и възможността да се снимат със своите любими спортисти и получиха автографи за спомен.
 • Близо 460 изпълнители се включиха в Празника на българската песен в Ямбол


  Участници от 30 състава от четири области в страната се включиха днес в традиционния Регионален преглед на българската фолклорна и стара градска песен – Ямбол 2018. Музикалният празник събра близо 460 участника от клубове на пенсионера, представителни състави към патриотични организации, клубове за здраве и др. „Традициите, фолклорът са онези вечни неща, които съхраняват нашата идентичност и ни обединяват като българи, затова ви поздравявам за енергията и ентусиазма, с които изпълвате днешния празничен ден“, каза в приветствените си думи при откриването кметът на Ямбол Георги Славов. Шестнадесетото издание на прегледа на българската е организиран от областния и общинския съвети на Сдружение „Съюз на пенсионерите – 2004“ – Ямбол, с подкрепата на община Ямбол. Освен състави от града, в празника на песента се включиха гостуващи изпълнители от общините „Тунджа“, Стралджа, Болярово, Сливен, Нова Загора, Гурково, Сунгурларе, Казанлък, Бургас, Поморие и др.
 • С тържествена церемония и показ на военна техника Ямбол отбеляза 110 години от Независимостта на България


  С тържествена церемония и показ на военната техника в Музея на бойната слава Ямбол отбеляза днешният празничен 22 септември. „110 години страната ни отстоява своето достойнство като независима държава, преминавайки през много изпитания, критични периоди и обрати. И днес, за да живеем със самочувствието на силна и независима нация, се изискват усилия от всеки един от нас - да даваме своя принос за стабилно, модерно и развито общество“, каза в приветственото си слово кметът на Ямбол Георги Славов. Честването продължи с прожекция на документалния филм „Денят на Независимостта“ на режисьора Христо Живков, по сценарий на Димитър Стоянович. Посетителите имаха възможност да разгледат специално изложена за случая експозиция на открито от основни образци на въоръжение и техника, използвани в Българската армия през годините. Техническите им параметри и реда на използването им бяха представени от военнослужещи от 42-ри механизиран батальон, 20-ти самоходен артилерийски дивизион, Авиобаза „Безмер“, Военно окръжие Ямбол и домакините от Музея на бойната слава. Празничният 22 септември е Ден на отворени врати в Музея на бойната слава, Регионалния исторически музей – Ямбол, Културно-информационен център „Безистен“, Художествената галерия „Жорж Папазов“. Инициативата е посветена и на Европейските дни на наследството и Европейската година на културното наследство.
 • Министър Петков: Община Ямбол е еталон как трябва да се развиват социалните услуги


  Община Ямбол е еталон как трябва да се развиват социални услуги, сподели министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след посещението си в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в града. По думите му, видяното тук отговаря на основните идеи, залегнали в подготвения проект на Закон за социалните услуги и моделът, прилаган в Ямбол може да бъде пример как следва те да се развиват и на национално ниво. Той поздрави кмета Георги Славов, че в Ямбол се предоставят комплексни социални грижи чрез събирането на няколко услуги под един покрив. Министър Петков сподели още задоволството си, че и четирите центъра в комплекса са окомплектовани с пълен набор от специалисти, нещо, което е често се оказва проблем на повече места в страната. Новият законопроект предвижда по-добро планиране на социалните услуги, гарантиране на по-високо качество като за целта ще бъде създаден нов орган – Агенция за качество на социалните услуги. Нейната основна роля ще бъде лицензиране на доставчиците, прилагане на предварителен и последващ контрол за съблюдаване на стандартите и ефективността на работата. Идеите, залегнали в проекта за нов закон, са ориентирани и към по-голяма достъпност на социалните услуги, включително предлагане на мобилни услуги, също така акцент е поставен и върху...
 • Министърът на труда и социалната политика идва на посещение в Ямбол


  Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще бъде на посещение в Ямбол на 21 септември, петък, за да се запознае с предоставяните на територията на общината социални услуги. В програмата на министър Петков са включени работна среща с кмета Георги Славов и посещение в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни (КСУДВ) на ул. „Търговска“ 120. В рамките на комплекса функционират Център за обществена подкрепа „Усмивка”, Дневен център за деца с увреждания „Дъга”, Център за социална рехабилитация и интеграция и Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи. В 11.30 часа е предвиден брифинг за представителите на средствата за масово осведомяване, който ще се проведе на територията на комплекса.