Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Френското правителство праща армията срещу "жълтите жилетки"


  Месец преди Великден яйцата поскъпват. В четири области на страната скокът в цената е с до 12%, по данни на Системата за агропазарна информация. 

  Според последния седмичен бюлетин средната цена на стандартните яйца е 27 стотинки за брой, като има райони, в които тя достига до 38 стотинки.

  Експертите не се наемат с прогноза дали поскъпването ще продължи и до какви нива ще стигнат цените до края на април, когато е Великден, предаде БНР. 

  Поскъпване, но по-незначително, има и при месото и млечните продукти.

  Миналата година преди празника статистиците на системата пресметнаха, че стандартно Великденско меню за четиричленно семейство, включващо агнешко месо, хляб, салати, млечни продукти, бира и ракия, струва между 90 и 100 лева на домакинство, като най-скъпа излизаше Великденската трапеза в Русе, а най-евтина – в Бургас.


 • БАН: Екстракт от канабис убива ракови клетки


  Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от канабис убива ракови клетки. Откритието е направено след ин витро експерименти в Института по молекулярна биология. Тези резултати обаче не са крайни заключения и проучванията продължават. 

  Учените използвали канабидиол, извлечен от канабис, и с него третирали туморни клетки от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Веществото показало ясно токсично действие върху клетките в съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. 

  От Института по молекулярна биология на БАН, които определят резултатите като впечатляващи, се надяват някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт и разработване на хранителни добавки, които могат да подсилят ефекта на конвенционалното лечение. 

  Представените резултати са само началото на много други подобни изследвания, съобщават от БАН. Предстои да се изследват екстракти от гинкобилоба, мащерка, тинтява, салвия и други. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

 • МВР изгражда площадки за бежански центрове в три града


  МВР започва да изгражда площадки за временни кризисни центрове от затворен тип за мигранти. Това става ясно от обществена поръчка на ведомството, публикувана преди дни. Контейнерни центрове ще има в Елхово, Любимец и Малко Търново. Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души.

  В момента, при наличие на над 5000 места за настаняване на мигранти, са заети едва 10% от местата. От МВР обаче твърдят, че, ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни.

  "Никой не може да даде гаранция, че не може да се появи миграционен натиск. Нашите очаквания са такъв да няма. Но ние трябва да сме готови", каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

  Плановете за изграждане на временни кризисни центрове за мигранти обаче предизвикаха притеснения сред част от местните хора. За утре е насрочен протест и блокада на пътя за граничния пункт „Малко Търново". Протестът е организиран в социалните мрежи. А според кмета на града няма основание за тревога. Той допуска, че е възможно темата да се използва предизборно.

  "Притеснителното е, че се намират в населените места първо, при условие, че има такива изоставени гранични застави, които са оборудвани. Всеки нарушител, който премине границата може да бъде задържан в близост до нея. Няма човек, който да не е притеснен и хората се организират за масови протести", каза Владимир Павлов.

  "Министерството излезе със становище, че ще се прави бунт, в който ще бъдат 24ч. емигрантите, които са минали през КПП-то. Престоят ще го изкарат във фургоните. На мен ми замирисва на избори, но мисля, че ще се вземат поуки, защото изборите са далеч", заяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

 • Почина народната певица Стефка Кушлева


  Почина народната певица, композитор и диригент Стефка Кушлева, съобщи БГНЕС. Дълги години с прочутия квартет "Сестри Кушлеви" тя представяше магията на българските фолклорни песни в страната и чужбина.

  Поклонението ще бъде в неделя, 24 март, в църквата "Св. Седмочисленици" от 11 часа.

   

 • Росен Желязков: Настояваме пакетът "Мобилност" да остане за следващия парламент


  Като неприятна окачестви транспортният министър Росен Желязков новината от Брюксел, че още следващата сряда ЕП ще гласува пакета "Мобилност", който ощетява нашите транспортни фирми. Желязков уточни, че България ще продължи да се бори за това пакетът да остане за гласуване едва в следващия европарламент при търсене на компромиси за всички заинтересовани страни. "Правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета за мобилност, ние сме против протекционизма и против рестриктивните норми, така, както са предвидени в момента", уточни той в кулоарите на парламента. "При всяко положение ние ще отстояваме заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от предложенията, включени в пакета, ще настояваме да се гледа в следващия парламент", допълни Желязков. Министърът призна, че са 50 на 50 шансовете да се гласува в ЕП пакетът "Мобилност", като първата възможност е всички против него да бъдат на линия в пленарната зала сутринта и да не допуснат с гласуването си точката да влезе в дневния ред, а ако това стане, по обед да се мобилизират за мощен отпор с гласовете си срещу приемането му. По същото време в Букурещ ще има съвет на транспортните министри, където Желязков заедно с колегите си от инакомислещите страни също ще работи за каузата. В същото време се очакват и отново протести от транспортния бранш пред ЕП в Страсбург. "В момента на ниво конференция има ясна подкрепа за пакета от либерали и социалисти, ясно противопоставяне от страна на консерватори и зелени, въздържане в рамките на ЕНП, от гледна точка на политическото разделение имаме 50 на 50. Тоест, Европа за първи път е разделена по географски признак по законодателния пакет. Разделена е и по политически признак, но по начин, по който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа", удивен е министърът на транспорта.

 • Трима души, пренасяли наркотици от Африка към Западна Европа, са задържани в София


  Трима участници в международна организирана престъпна група за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа са задържани на 19 март 2019 г. в София. Арестите били в изпълнение на европейска заповед, издадена от Германия.

  Сред задържаните са българин и граждани на Танзания и Сомалия - временно пребиваващи в страната, без постоянни адреси.

  Според обвинението задържаните са били част от голяма международна престъпна мрежа за разпространение на наркотици. Ролята на арестуваните била да набират и изпращат в африкански държави български „мулета”, които да пренасят наркотици най-вече към Германия и Италия.

  Тримата задържани са наблюдавани от разследващите у нас повече от половин година. През това време те са подслушвани и заснемани.

  Повод за разследването в Германия  са няколко случая на задържани над 75 кг хероин с един и същи произход в страната и в други европейски държави.

  Задържаните са с наложени от съда мерки за неотклонение „Задържане под стража“.  Задействана е и процедура по екстрадирането им в Германия.

 • Килърът от Крайстчърч ще прекара остатъка от живота си в затвора


  Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви, че атентаторът, обвинен в убийството на 50 души в две джамии в Нова Зеландия, ще прекара остатъка от живота си в затвора и призова за солидарност за изкореняване на "идеологиите, подхранвани от ненавист", предаде АП.

  Уинстън Питърс говори на заседанието в Истанбул на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). Срещата бе свикана във връзка със стрелбата на 15 март в новозеландския град Крайстчърч, при която бяха убити 50 души и 50 бяха ранени. Турският президент Ердоган, който също говори на срещата на ОИС, предизвика възмущение заради това, че излъчи на свои митинги в Турция откъси от видео запис на нападенията в Нова Зеландия, с намерение да осъди ислямофобията. Освен това турският лидер в реч на предизборен митинг заяви, че противопоставянето на исляма е мотивирало Австралия и Нова Зеландия да изпратят войници да се борят срещу Турция по време на Първата световна война. Той каза още, че всеки, който идва в Турция и е настроен против мюсюлманите, "ще бъде върнат в ковчег".

 • Търсят се приемни семейства в София


  Търсят се  приемни семейства в София, съобщават от SOS Детски селища.

  Желаещите могат да бъдат семейства, семейни партньори или самостоятелни кандидати, които искат да отглеждат приемни деца и да предлагат услугата "приемна грижа" в собствените си домове.

  На приемните родители SOS Детски селища България предлага:

  - Начално и периодично поддържащо обучение; Консултиране, подкрепа и супервизия (индивидуална и групова);

  - Помощ от квалифицирани семейни помощнички (детегледачки);

  - Материална подкрепа за подготовка на пространството в дома за прием на дете;

  - Допълнителна ежемесечна материална подкрепа за успешно развитие на децата, настанени в приемното семейство;

  - Услуги за децата, настанени в приемните семейства, подпомагащи пълноценно детското развитие чрез Център по Приемна грижа и Център за обществена подкрепа - педагогическо консултиране и подкрепа, психологическа и психотерапевтична подкрепа, групова и индивидуална работа, професионално ориентиране и консултиране и др.

  Чрез общността на SOS приемни семейства се предоставя грижа за деца в риск.

  Подобни центрове има в София, Перник, Брезник, Велико Търново, Габрово, Трявна и SOS Детско селище Трявна.ам децата, които по една или друга причина са разделени от родителите си, растат в семейство, в среда на любов, доверие и сигурност. Децата посещават местните училища и детски градини и са включени в естествената си детска среда и местната общност. С тях работят квалифицирани екипи от социални работници, педагози, психолози, психотерапевти и логопеди, които подпомагат тяхното развитие и техните SOS приемни родители.

  При интерес желаещите може да потърсят Гергана Видинова, Ръководител на SOS Център по Приемна грижа в София - 02 468 05 65, 0885 999 712, gergana.vidinova@sosbg.org Сдружение SOS Детски селища България е партньор на Столична община и Агенцията за социално подпомагане по проект "Приеми ме 2015".

 • Народният представител Васил Цветков ще посети общините Драгоман и Сливница на 25 март


  Народният представител от ГЕРБ – София област Васил Цветков ще посети общините Драгоман и Сливница на 25 март 2019 г. /понеделник/. В 10.00 ч. депутатът ще проведе среща с кмета на община Драгоман Андрей Иванов. След срещата двамата ще направят оглед на ремонтните дейности по пътната отсечка, която свързва гр. Драгоман със селата Райновци, Голямо Малово, Мало Малово, Васильовци и Цръклевци. В 12.30 ч. Васил Цветков ще разговаря с кмета на община Сливница Васко Стоилков. По-късно двамата ще посетят селата Гълъбовци, Гургулят и Ракита. В рамките на своята обиколка народният представител от ГЕРБ ще проведе срещи с гражданите на населените места от двете общини.

 • Над 60 дръвчета засади ГЕРБ в Пловдив за Първа пролет


  Над 60 дръвчета закупиха и засадиха членове на ГЕРБ в шестте района на Пловдив. Инициативата бе организира от областната партийна структура с ръководител кмета на Пловдив инж. Иван Тотев по повод Първа пролет и Световния ден на водата. Членове на ГЕРБ в „Източен“ облагородиха зелени площи в района, като засадиха 10 ели, съобщи ръководителят на партийната структура Иван Стоянов. По 5 дръвчета допълниха растителността в озелененото пространство до колелото на SPS и в парк „Изгрев“. Сред участниците в акцията бяха районният кмет Николай Чунчуков и общинският съветник Емил Русинов, които са в ръководството на ГЕРБ - „Източен“. От ГЕРБ в район „Западен“ засадиха иглолистни дръвчета в парк „Ружа“. Присъстваха Димитър Колев – кмет на район „Западен“, общинските съветници Ясен Михайлов и Дамян Петров, представители на ръководството и МГЕРБ. В „Тракия“ в залесяването на иглолистни дръвчета в междублоковото пространство до блок 41 се включиха кметът и районен ръководител на организацията на ГЕРБ Костадин Димитров, общинските съветници Вера Тоскова и Ели Дачева, членове на партията. Структурата в „Централен“ с ръководител районният кмет Георги Стаменов организира облагородяване на зона по бул. „Найчо Цанов“. 10 чинара и други местни видове вече допълват зеленината по пътната артерия. Общинският съветник Александър Радев и членове на организацията също се включиха в залесяването. Инициативата на ГЕРБ в район „Южен“ се проведе в парка на „Славееви гори“. В залесяването с иглолистни дръвчета се включиха общинските съветници Георги Василев, Атанас Узунов и Веселин Маневски, представители на районната партийна организация. В „Северен“ ръководителят на структурата на ГЕРБ Стефан Дедев, районният кмет Ральо Ралев, Стоян Алексиев и членове на организацията залесиха участък от улица „Кольо Фичето“ с 10 фиданки. Стефан Дедев, който е и председател на Предизборния щаб на ГЕРБ в Пловдив, отбеляза, че при управлението на ГЕРБ в града са засадени хиляди дръвчета, изградени са нови паркове и зелени зони, обновена е емблематичната Цар-Симеонова градина, а по големите булеварди има зелен пояс.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.