Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Дамян Илиев: В БАБХ правим всичко правилно и професионално, но съм готов да си тръгна


  Ако ми я поиска веднага ще яподам. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните в отговор на въпрос дали обмисля да подаде оставка, предаде Нова ТВ, позовавайки се на БГНЕС.

  Според Закона Българската агенция по безопасност на храните се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на земеделието, храните и горите.

  „За оставката съм абсолютно готов, но съм твърд за това, че ние го правим правилно и професионално. Всички други коментари не мога да приема. Да, сигурно не сме ви информирали добре, сигурно не всички стопани сме информирали, това е”, заяви той. Дамян Илиев посочи, че няма как мерки, които не могат да се приемат лесно да бъдат така разтръбявани, обяснявани предварително, защото не всеки човек ги разбира и почват да вземат мерки. „Мерките са такива - да си скрият животните, да ги няма, да ги продадат. Нещо, което може да провокира и разпространи заболяването. Не винаги информацията ни помага на нас, за да ограничим заболяванията. Но не се крия зад това нещо. Да, сигурно не сме обяснили повече, ама не съм много медиен”, заяви той.

  От БАБХ обясниха, че в Шарково има от порядъка на 400 животни още, които колегите могат да ефтанизират, тъй като има живи вериги, протести на хора, така че там остава в Шарково да бъдат ефтанизирани последните животни. На въпрос дали има хора, които не са ветеринарни лекари от там казаха, че има хора, които трябва да помагат на ветеринарните лекари. На ветеринарните лекари им трябва помощен персонал, който да помага при самата манипулация. Там има преместване на животните, има отделяне на животните, има държане на животните, после има товарене, посочиха експертите.

 • Самоубийствен атентат пред министерство в Кабул


  Самоубийствен атентат бе извършен в края на работния ден пред министерството на селскостопанското развитие в Кабул, предаде Нова телевизия, цитирайки БГНЕС. Поне десет души са убити или ранени, предаде АФП, като се позовава на говорителя на афганистанската полиция Шашмат Станиказай.

  Атентатор камикадзе се самовзриви пред входа на министерството. За нещастие има загинали наши служители, е заявил за агенцията представител на министерството. 

 • Само по ГКПП-тата с Македония и Румъния няма опашки


  Както сутринта, така и следобед, по повечето гранични пунктове у нас има опашки от автомобили. Това показват данните на Гранична полиция към 14:00 ч.

  На българо-сръбската граница на ГКПП Калотина трафикът е силно интензивен на вход за леки автомобили. Гранични пунктове с ненатоварено движение са ГКПП Връшка чука и ГКПП Брегово.

  На българо-гръцката граница на  ГКПП Маказа и на ГКПП Кулата трафикът е интензивен на изход за леки атомобили. Гранични пунктове с ненатоварено движение са ГКПП Капитан Петко Войвода, ГКПП Илинден, ГКПП Ивайловград.

  На българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево трафикът е интензивен на изход за товарни атомобили. Граничен пункт с ненатоварено движение е ГКПП Лесово .

  На българо-румънската и българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

 • ЕНП иска оставката на Румен Порожанов


  Министерство на земеделието и храните е тази институция, която трябва навреме и надлежно да обясни защо лишава от имущество българските граждани. Агенцията, с която министър Порожанов се опитва да оправдае комуникационен проблем не е отговорна за комуникационна криза, защото тя е експертен, а не политически орган на властта. Лична отговорност за назначението и ръководството на БАБХ носи премиера Борисов и министъра Порожанов, съгласно закона за БАБХ, глава III чл. 5 изпълнителнителният директор се назначава от Премиера по предложение на министъра на земеделието и храните. Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се извършват анализите и да обяснят защо е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са готови анализите на взетите проби? Министърът и премиерът трябва да обяснят как са взети 6000 проби, без да разберат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на собствениците, на чиито животни са взети пробите, тоест публично оповестяване на лабораторните дневници. В случая, че тези факти не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се стимулира отглеждането на Вълци, а не на овце и кози.

  „Министерски съвет да определи адекватно финансово обезщетение за избитите животни и мерки за възстановяване на поминъка в регионите, като след установяване на био сигурност да се компенсират стопаните с живи и здрави животни със същата бройка за връщане на социалното равновесие в регионите.” заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

  Финансовата компенсация е само за разходите, които са направени примерно за фураж за животните, но истинското възстановяване на самия поминък на хората става именно чрез живи животни. Очакваме Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните да привлекат гражданите и обществото като партньор в информационната кампания. Сегашната ситуация предизвиква истерия и липса на сигурност, както у животновъдите, така и сред консуматорите на мляко и месо. Първата и най-елементарна мярка за възстановяване на доверието е задължителната оставката на министър Порожанов.

 • БСП внесе жалбата за спиране на евтаназирането на животни


  БСП сезира Окръжна прокуратура - Ямбол и Софийски административен съд във връзка с евтаназирането на животни. С жалбата до съда се иска спиране на заповедта, именно в частта за евтаназирането, тъй като налице са съмнения в достоверността на диагнозата чума по дребните преживни животни. В нея се посочва още, че БАБХ е предприела крайни и драстични действия, вместо да организира други, предвидени в закона и в наредбите действия- като карантиниране на стадата със съмнения за заболели животни, ваксинация и др.

  Със сигнала до Окръжна прокуратура - Ямбол се настоява да бъде извършена проверка на действията на Българската агенция по безопасност на храните. В сигнала пише още, че при изпълнението на заповедта, полицията е въвеждала ветеринарно-медицинските лица без заповед.

  Жалбата и сигнала бяха подадени днес от народния представител от “БСП за България” Кристиан Вигенин.

 • Пирински: ЕК ще ни наблюдва преди да реши дали да ни пусне в чакалнята за еврозоната


  „В позицията на БСП беше обърнато внимание върху трите ориентира в европредседателството – Консенсус, Кохезия и Конкурентоспособност. Те останаха далеч неизпълнени. Най-вече не се състоя в нужната степен консенсусът и то по най-чувствителните въпроси - от Дъблинския регламент и се стигне до въпроси за развитие на Банковия съюз. В частта кохезия и конкурентоспособност, нещата остават силно проблематични, защото различията и разломите в ЕС не се преодоляват.” Това каза пред БНР, евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Георги Пирински.

  Евродепутатът обърна внимание, че най-възловият въпрос в момента е, че ЕС навлиза в новия програмен период след 2020 г. без общ документ, какъвто например е „Стратегия – Европа 2020”, приета преди 10 години с много ясни пет цели. По думите му съюзът влиза в новия период без ориентири. „Няма съмнение, че въпросът за движението на страните от Западните Балкани към членство в ЕС бе поставено. Този въпрос възникна по инициатива и от страна на БСП, но и заради усещането на страни от ЕС, че държави от Западните Балкани се отдалечават от Европа, че в тях търсят осезаеми позиции държави, като Русия, Турция и Китай. Това предизвика очевидно определена тревога и загриженост. Активността на страната ни трябва да бъде отчетена, в контекста на тази обща загриженост”, категоричен бе Пирински.

  По повод новината от преди дни, че страната ни получи подкрепа от Брюксел за влизането ни в чакалнята на Еврозоната, Георги Пирински заяви: „Става дума за два паралелни процеса. От една страна ЕК ще наблюдава развитието на реформите в България, за да преценят, дали действително да приемат формално заявление на България за присъединяване на страната ни в ERM -2. Едновременно с това ЕЦБ ще направи комплексно проучване на банковия и небанковия финансов сектор, за да види - дали има основание да се сключи споразумение за комплексно сътрудничество със страна нечленка на Еврозоната, която иска присъединяване”, обясни той. Според Пирински препоръките за нас са ясни - за качествени промени в публичните финанси, ефективността на бюджетните разходи, стабилността на банките, застрахователните дружества и пенсионните фондове. Той смята, че има доста тревожни констатации за здравеопазването, образованието и недекларирания у нас труд- като сфери, които са силно недофинансирани, много сериозно разстроени, но с пряко влияние върху публичните финанси и перспективите за публичен растеж.

 • СДС поиска шефът на БАБХ да подаде оставка


  Десницата настоява Илиев да си тръгне заради проблемите с животните в Ямболско и други СДС настоява за незабавната оставка на изпълнителния директор на БАБХ - д-р Дамян

  Илиев. Основните ни мотиви са:

  - За пореден път ръководената от него служба върви след събитията

  - БАБХ не предостави никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област

  - Липса на каквато и да е съпричастност към мъката на отрудените хора, за които животните са техния поминък и целия им живот

  - Едва на третия ден се въвеждат пунктове за дезинфекция, докато към евтаназията на животните се пристъпва веднага.

  - Появата на болести, като нодуларен дерматит, бруцелоза, син език и чума през последните години, д-р Дамян Илиев обяснява като следствие на нерегламентирано движение и търговия с животни. А кой трябва да следи за това? Не е ли точно БАБХ?!

  - БАБХ се държи като наказателен отряд за бърза екзекуция на животни, а не като агенция, която трябва да се грижи за здравето и хуманното отношение към тях.

  Поредният случай на липса на професионализъм от страна на БАБХ, доведе до социално напрежение, недоволство и заиграване с мъката на стопаните на убитите животни, казват от СДС. И призовават д-р Илиев да отговори как сe стигна дотук:

  - Нелегален внос?

  - Пробив през „непреодолимото възпрепятстващо съоръжение“?

  - Наличие на огнище, което чиновниците от БАБХ са проспали?

  Проблемите в Агенцията за безопасност на храните нарастват лавинообразно: безсмисленото убийство на четирите здрави кончета и двете кучета; умрелите от глад и студ коне, оставени на произвола в планината; кравата Пенка; лъвчетата Терез и Масуд; унищожената нелегална пратка от екзотични птици, преди да излязат резултатите от изследването и още много случаи, ясно показващи как се работи в БАБХ.

  “Всички тези факти налагат незабавната оставка на д-р Дамян Илиев. Ако не го направи сам, редно е министърът на земеделието да реши този проблем и да го отстрани”, се казва в позицията на СДС.

 • Остава ден до срещата между Путин и Тръмп


  Само ден остава до историческата среща между президентите на САЩ и Русия. Най-дълго чаканата беседа на световната дипломатическа сцена ще се проведе утре. Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин ще разговарят в Хелзинки, припомня Нова телевизия.

  Двамата ще бъдат наблюдавани под лупа от целия свят. Ще се анализират погледи, жестове и това кой ще успее да изглежда по-силен. Това е първата официална среща между двамата, откакто Тръмп стана държавен глава, а въпросите на дневен ред са много.

   

   

 • Пожар в близост до "Хийтроу", може да запави полети


  Голям пожар избухна близо до лондонското летище „Хийтроу”. С огъня се борят около 100 пожарникари. Пожарът е обхванал площ с размерите на четири футболни игрища, съобщиха властите, предаде бТВ.

  От летището предупредиха, че може да има забавяне на полетите, ако стълбовете дим нарушат видимостта на пистите.

  Няма данни за пострадали хора. Пожарникарите са спасили от пламъците 14 коне, които пасяли близо до огнището.

 • Тръмп надъхва Мей да съди Евросъюза


  Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложил на британския премиер Тереза Мей да съди Европейския съюз вместо да води с него преговори за Брекзит. Това съобщи самата Мей в интервю по Би Би Си, предаде БГНЕС.

  На въпрос на интервюиращия какво точно е било споменатото от Тръмп на съвместната пресконференция с нея в петък тайнствено „грубо предложение“, което й направил, Мей отговори: Каза ми, че трябва да съдя ЕС. Не да преговарям, а да ги съдя.

  Президентът Тръмп бе на посещение във Великобритания, по време на което обсъди с Тереза Мей широк кръг от въпроси, в това число и Брекзит.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.