Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • България на 58-о място в света в класацията за най-добрите страни в света


  България е на 58-мо място сред 80 страни в света, според годишната класация на най-добрите страни в света (U.S. News Ranks 2020 Best Countries) на “US News and World Report“. В класацията за 2020 година страната ни се изкачва от 67-мо място през 2019 г.

  Петото издание на глобалното проучване показва дългосрочни притеснения относно неравенството, технологиите и изменението на климата – и бърз спад в доверието на света към САЩ. Общото класиране на най-добрите държави измерва глобалната ефективност по различни показатели.

  На първите места в класацията са Швейцария, Канада, Япония, Германия и Австралия. Великобритания и САЩ се нареждат на шесто и седмо място. Швеция и Нидерландия са на осмо и девето, а челната десятка се допълва от Норвегия.

  От балканския регион в класацията влизат също и Гърция (на 27 място), Турция (на 35), Хърватия (44), Румъния (54), Словения (56), Сърбия (72).

  За подредбата на България на въпросната позиция изданието посочва няколко причини, акцентирайки върху фактори, които според него са възлови за нашата страна.

  „Разположена в югоизточния край на Балканите, България свързва Европа и Азия. Местоположението й я прави обект на нашествия в миналото, но също така й помага да развие богата култура – страната е родното място на кирилицата“, се казва в анализа, придружаващ подредбата.

  Според информацията „Световната банка класифицира България като страна с доход над средния“.

  „България има добре образована работна сила, но се смята за най-бедната нация в Европейския съюз. Сред предизвикателствата, пред които е изправена, са проблеми с корупцията и организираната престъпност“, продължава запознаването от изданието със страната ни и продължава:

  „България се определя като светска държава, която гарантира свобода на религиозното изразяване“.

  В рамките на класацията, като допълнителна подредба са класифицирани и няколко отделни показателя. Сред тях се открояват например „възможност за развлечение и приключения“, според които сме на 52-ро място; „обществен климат“ (32-ро място), в който влизат критерии като уважаване правото на собственост, равенство между половете, грижи за околната среда, човешки права, религиозна свобода; „възможност за бизнес“ (47-мо място); „качество на живот“ (35-то място). 

 • Слави Трифонов атакува властта чрез партия с ново име - "Има такъв народ"


  Слави Трифонов изобщо не се бави и намери изход от ситуацията, в която го постави ВКС, след като отказа регистрация на партия с име "Няма такава държава". 

  ЕТО КАКВО НАПИСА ДЪЛГИЯ НА СТЕНАТА СИ ВЪВ ФЕЙСА:

 • В България и Гърция живеят най-много бедни


  България се нарежда на второ място в Европейския съюз по невъзможност за плащане на комунални услуги навреме. Преди страната ни на първо място е Гърция. Това показва ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Според него в България около 30% от домакинствата не могат да заплащат сметките си навреме, а в Гърция този процент е 36. Доста по-назад са Хърватия и Румъния (съответно със 17,5% и 14%). Според изследването се оказва, че в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия (всички около 2%) домакинствата, които не успяват да плащат своите комунални услуги навреме са изключително малко. Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е една от основните политики на Европейския съюз, но въпреки това все ище има домакинства, които едва успяват да вържат двата края, особено, ако имат деца.

 • Хитрино: Поискаха по 20 г. затвор за машинистите на влака


  Делото "Хитрино" върви към финал. В Окръжния съд в Шумен адвокатите на пострадалите и обвиняемите машинисти представиха своите пледоарии. От Окръжната прокуратура поискаха наказание, близко до максимума, който е 20 години затвор. Толкова поиска и адвокатът на пострадалите Николай Димитров. От защитата пък настояха за оневиняване на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

  Според адвокатите причина за инцидента е състоянието на железопътната инфраструктура. Те са обвинени в причиняването на смъртта на 7 души при жп инцидента в Хитрино на 10 декември 2016 г. Тогава управляваният от тях товарен влак дерайлира, последва изтичане на газ и взрив, които нанесоха множество поражения.

  "Първопричината за настъпилия инцидент е високата скорост, с която се е движела неуправляемо влаковата композиция. Всичко друго са последствия – дерайлирането, взривът и запалването", каза още адвокатът на пострадалите Николай Димитров.

  "Продължаваме да чакаме справедливост. Изминаха три години и все още няма решение. Те няма да върнат нищо назад, но нека да си получат заслуженото, защото ние ще страдаме цял живот", заяви Шенай Ахмедова, която загуби сина си и съпруга при трагичния инцидент. 

   
   
 • ПП АБВ пита в писмо до МС – обезпечено ли е машинното гласуване за следващия вот


  ПП АБВ настоява за информация по действията за обезпечаване на машинното гласуване, точният размер на отпуснатите средства за осигуряване на машините в цялата страна. Официално писмо с искане на такава информация партията изпрати днес до вицепремиера Томислав Дончев и до главния секретар на Министерски съвет. Това съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той обясни, че за обезпечаване на машинното гласуване има технологични срокове, които не са кратки и ако процедурата не е задействана, на приближаващия вот гласоподавателите може и да не могат да упражнят законното си право през машини. За целта са необходими 10 000 модерни машини с надежден софтуер така, че да бъде гарантирана хигиената на изборния процес, каза Петков и добави, че те могат да бъдат произведени и в България

 • Бойко Борисов разсмя дъщерята на Доналд Тръмп (СНИМКИ)


  Премиерът Бойко Борисов съумя да се срещне и с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп - Иванка Тръмп. "Разговарях с Ivanka Trump след като двамата изслушахме речта на американския президент Donald J. Trump.

  Тя е в официалната делегация на Белия дом на Световния икономически форум в Давос като съветник на президента Тръмп. Споделихме впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ, в което той изтъкна визията си за редица глобални въпроси", написа във Фейсбук Борисов.

 • Грипна ваканция за още три общини в Пловдивско


  В грипна ваканция излизат от утре учениците от общините Карлово, Сопот и Куклен. Това съобщи директора на дирекция  "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив д-р Моника Троянчева. 

  По думите й,отсъстващите от клас болни деца надхвърлят 35%, като най-много болни има сред малчуганите от първи до четвърти клас, по данни на общините, предоставени на санитарната инспекция. В трите общини поради заболяване отсъстват и учители. Заради това от инспекцията са препоръчали да бъде обявена грипна ваканция.

  Ваканцията ще продължи до петък - 24 януари, като децата ще се върнат в клас в понеделник - 27 януари. 

  В Пловдив и областта обстановката по отношение на заболеваемостта от грип е доста сериозна, като за града под тепетата тя е предепидемична, съобщиха от РЗИ-Пловдив.

  Оттам са разпоредили да се преустановят свижданията и плановите операции, да се прекратят детските и консултациите за бременни жени, да се преустановят профилактичните прегледи и имунизации и т.н.


  Припомняме, че миналата седмица грипна ваканция имаше в община Хисаря, но децата се върнаха в клас от понеделник. 

 • ВКС отхвърли молбата за регистрация на партията на Слави Трифонов


  Върховния касационен съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“ на Слави Трифонов. ВКС потвърждава решението на Софийски градски съд.

  Според ВКС емблемата на партията включва цветове бяло, зелено, червено, което би могло да внуши използване на българския флаг.

  През декември Софийски градски съд също отказа регистрация на партията. Тогава мотивите на съдебния състав бяха два - името и емблемата на партията, в която има вградено българското знаме.

  Тогава Трифонов заяви, че „ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрира нова партия – с друго име и с други цветове”. Според него мотивите на съда са били "измислена причина".

 • След ужаса в Пловдив: Прокуратурата проверява 13 социални домове в областта


  Районният прокурор на  Пловдив Чавдар Грошев възложи на ОД на МВР и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“  съвместно да извършат проверка на домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област, обслужвани от тази прокуратура.

  Проверката се извършва по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите - чл. 145 ал. 1 от Закона за съдебната власт, и следва да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

  Проверката е на територията на общините  Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер прокуратурата ще вземе отношение.

  Поводът за проверката на Районна прокуратура - Пловдив, по надзора за законност е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка по чл. 137 от Наказателния кодекс – за злепоставяне и по чл. 143 от Наказателния кодекс - за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Пловдив.

  Срокът на проверката е едномесечен.

 • Пак трябва да навиваме будилниците, за да гледаме мача на Григор


  Григор Димитров ще се изправи срещу американеца Томи Пол в двубой от втория кръг на Australian Open. Организаторите поставиха срещата да бъде трета от програмата на „Маргарет Корт Арина“, като се очаква да започне около 05:00-06:00 часа наше време в сряда. Преди това на същия корт трябва да се изиграят два двубоя от схемата при дамите.

  Димитров и Пол никога не са играли един срещу друг. В понеделник българинът се справи в 4 сета с Хуан Игнасио Лондеро, а ден по-късно американецът стори същото в двубоя си с Леонардо Майер. 22-годишният Пол започна седмицата като №80 в ранглистата, където Димитров е №20.

  Любопитен е фактът, че Димитров отново ще играе веднага след мач на Каролина Вожняцки. Така беше и в понеделник при успеха над Лондеро.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Online Shopping in BangladeshCheap Hotels in Bangladesh