Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Антония Григорова с призовото 4то място на Royal Ultra Sky Marathon в Италия


  22.07.2019г. Гран Парадисо, Италия. Royal Ultra Sky Marathon бе деветият старт от Световните серии по Скайрънинг и втори на територията на Италия. Горещина, предизвикателна надморска височина и сняг – още преди старта, 55км-вото състезание, с денивелация от 4141м, даде заявка за сериозно изпитание дори за най-опитните Скайрънинг атлети. Изкачванията и спусканията се редуваха непрекъснато, а равните участъци бяха сведени до минимум.
  Българската представителка Антония Григорова, за която това бе четвърти старт в Сериите за 2019, направи впечатляващо бягане, като през по-голямата част от трасето, се движеше на трета позиция. Тя завърши състезанието на четвърто място, като избяга дистанцията за 8:48:38, три секунди след испанката Оихана Азкорбербетиа. След силно оспорвана надпревара за призовото първо място, победителка стана лидерката в Генералното класиране – датчанката Рагна Дебатс, която постави и нов рекорд на трасето – 7:52:40. Второто място бе за Мириам Гиоу Боус от Франция, която завърши с време 8:14:53.  След финала Антония сподели: „До 40тия километър се движих на 3та позиция. Там бях задмината от испанската състезателка (която остана 3-та в крайното класиране), а аз самата почувствах умора и отпадналост, които се опитах да преодолея с прием на повече калории и течности, и до някъде се получи. Към края на дистанцията стана доста топло, а близо зад мен имаше голяма група състезателки, което ми подейства демотивиращо, защото знаех, че за да задържа 4-тата позиция ще трябва да избягам финалните 5км в спускане на макс. И може би за първи път успях да се справя, което ме радва изключително много.“  При мъжете първото място спечели италианецът Кристиан Миноджио, който избяга трасето за 6:50:04. Секунда след него премина финала французинът Готие Айра, с време 6:51:01. Третото място бе за Риу Уиеда от Колумбия (6:56:49).  Относно подготовката си за Royal Ultra Sky Marathon Григорова разказа: „Миналата година имах възможността да изкача самият връх Гран Парадисо, което бе и моят първи 4-хилядник, който доста ми хареса и когато видях, че ще има старт от Сериите именно там, не се поколебах да заявя участието си. В периода от последния ми старт в Гърция – "Olympus marathon", до старта в Италия успях да направя много сериозни тренировки на българска земя, които повлияха и на увереността ми, че ще мога да се справя с въпросния старт.“
  Към момента българската състезателка се нарежда на 20та позиция в Генералното класиране на Световните серии по Скайрънинг. Следващият старт пред нея отново ще е в Италия, на 1ви Септември – Maga Sky marathon – Европейско първенство по Скайрънинг в дисциплина Ултра.

 • Над 2 млн. лв. обезщетение ще получи свинекомплексът в Николово


  Над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в русенското село Николово. За това информираха от Българската агенция по безопасност на храните, съобщава БНТ.

  Очакват се и евросредства за компенсации на загубите на фермата.

  Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат у нас, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете.

  Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз.

  От Асоциация на индустриалните свиневъди в България предупреждават, че ако не се спре разпространението на заразата, свинското месо може да се превърне в деликатес. Повишаването на цените е обусловено и от чудовищните размери на африканската чума по свинете в Китай и цяла Югоизточна Азия.

  „Засега имаме покачване от началото на тази година, след април - май месец, 30-35% са се покачили цените на свинското месо в света и в Европа. И най-вероятно тази тенденция ще продължи, защото проблемът не е нито затихнал, нито елиминиран”, заяви Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди в България.Стопаните на големите свинекомплекси са категорични, че взетите от държавата мерки са закъснели и трябва спешно да се предприемат действия за ограничаване разпространението на заразата.

  Според специалисти африканската чума по свинете ще продължи да се разпространява. Те предупреждават, че епидемията може да се превърне в пандемия, което ще доведе до катастрофални икономически загуби.

   
 • България и Хърватия ще засилят партньорството си в сферата на сигурността


  Във време на непредвидими предизвикателства България и Хърватия ще засилят сътрудничеството си и ще провеждат редовни консултации по ключови теми от европейския и регионален дневен ред. Двете държави ще работят за стратегически измерения на партньорството в сфери като сигурността и отбраната, прилагането на закона, търговията и икономическите връзки, туризма, образованието, науката и културата. Това се казва в съвместна позиция на президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович, които проведоха среща днес в Загреб. По покана на своя хърватски колега българският президент е на държавно посещение в Република Хърватия.

  В позицията на двамата държавни глави се подчертава и общия ангажимент на България и Хърватия за европейската перспектива на Западните Балкани. „Европейската интеграция без Западните Балкани ще остане незавършен проект. Европейската перспектива на този регион е основният двигател за прилагане на необходимите реформи“, се казва още в съвместната позицията. Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович се обявяват за развитие на Европа, която да „обединява, защитава, да бъде лидер в многостранния подход в дипломацията и в областта на иновациите“.

  Икономическото и социално сближаване трябва да се превърне във водещ приоритет на Европейския съюз и за това е необходимо съхраняването на потенциала на кохезионната и на общата селскостопанска политика, подчерта на срещата Румен Радев. По думите му без сближаване между Западна и Източна Европа  или ако Европа функционира „на две или повече скорости“, е немислимо да се говори за единен ЕС, който да се утвърди като реален фактор в международните отношения.

  Двамата президенти бяха единодушни, че е необходима по-голяма подкрепа за страните, охраняващи външните европейски граници. Според Румен Радев европейската миграционна политика няма да бъде ефективна, докато не се реформира системата за предоставяне на убежище и не се ревизира Дъблинският регламент. Необходим е и по-активен диалог със страните, от които произхождат мигрантите, както и анализ на дългосрочните последствия за европейските държави от миграционните потоци.

  Президентите на България и Хърватия подписаха съвместно послание до президента на Китай Си Дзинпин за откриване на пряка въздушна линия Пекин-София-Загреб. Съвместното послание на двамата държавни глави е вследствие на проведените срещи на президента Радев в Китай в началото на месец юли, с което българският президент отправи покана към китайските инвеститори да засилят присъствието си в Югоизточна Европа. С откриването на пряка въздушна линия ще бъде насърчен и обменът в туризма, образованието, науката и културата с Китай. Обща бе оценката, че регионалните инициативи с участието на Китай „17+1“ и „Един пояс, един път“ и свързаните с тях проекти в транспорта, енергетиката, културата и науката, са реална инвестиция в икономическото развитие на държавите от Централна и Източна Европа.

  Българският държавен глава изрази подкрепата на страната ни за инициативата на Колинда Грабар-Китарович „Три морета“, насочена към насърчаване на икономическите възможности и енергийната диверсификация за страните от регионите на Адриатическо, Балтийско и Черно море.

   

  Годишният икономически обмен от 280 млн. евро не отговоря на възможностите на бизнеса от двете държави и България и Хърватия ще насърчат последващото задълбочаване на икономическите връзки и взаимните инвестиции, беше общата позиция на президентите. Подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа с подкрепата на ЕС е от ключово значение за икономическия обмен, контактите между бизнеса и туризма в целия регион. През 2018 г. над 36 000 хървати са посетили страната ни, а над 22 000 българи са избрали да почиват в Хърватия.

  Пред президентската институция в Загреб се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Румен Радев в Хърватия. Двамата държавни глави проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори на официалните делегации.

   

  В Загреб Румен Радев проведе среща и с министър-председателя Андрей Пленкович, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на двустранното партньорство в областта на сигурността и отбраната, присъединяването на България и Хърватия към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

  По-късно днес държавният глава ще разговаря с представители на българската общност в страната.

   

  Утре българският президент ще посети 93-а военно-въздушна база „Земуник“ в град Задар.

 • Каракачанов: Правителствата на Заев и Борисов за две години направиха повече от всички останали


  ''Правителствата на премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов за две години направиха повече, отколкото всички останали правителства в Скопие и София за изминалите 20 години'', това заяви днес в Охрид българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от агенция МИА.

  След подписването с министъра на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски на протокол за сътрудничество в областта на борбата срещу търговията с хора, Каракачанов подчерта, че учените и професорите трябва да намерят решения в посока на развитие на добросъседските отношения и сътрудничеството в бъдеще, предава БТА.

  "В България Македония има приятел, партньор и фактор, който ще подкрепи нейните аспирации за интеграция в ЕС", каза Каракачанов.

  Що се отнася до Смесената македонско-българска експертна комисия по историческите и и образователните въпроси Каракачанов каза, че тя си върши работата и нещата се развиват в правилна насока.

  "Ние няма какво да делим в историята и да дефинираме противоречията между двете държави. Но това е тема, която, както е известно, има своето влияние и в българското, и в македонското общество. Ние се разбираме и без преводач, но този въпрос все пак търси решение, защото създава напрежение сред хората. Смятам, че процесът се развива в правилна насока и нека оставим историците да работят за съгласуване на становищата", добави Каракачанов.

 • Бойко Борисов поздрави Борис Джонсън по повод избирането му за министър-председател на Великобритания


  Премиерът Бойко Борисов поздрави Борис Джонсън по повод избирането му на поста министър-председател на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. „България високо цени диалога и сътрудничеството с Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, като стратегически партньор и съюзник в двустранен и в международен план“, отбелязва в поздравлението си до Борис Джонсън българският министър-председател. Премиерът Борисов изтъква, че отношенията между България и Обединеното кралство имат вековни традиции и тази година отбелязваме 140-годишен юбилей от тяхното установяване. „Уверен съм, че независимо от предизвикателствата, ще съхраним и развиваме успешното сътрудничество в интерес на нашите народи и като принос за по-сигурна и просперираща Европа“, отбелязва още министър-председателят Бойко Борисов в поздравлението си до Борис Джонсън.

 • Катастрофа блокира "Тракия" по пътя за Бургас


  Движението по АМ "Тракия" при км 163, в посока Бургас се осъществява временно само в активната лента поради ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 • ЕС готов да работи с Борис Джонсън за Brexit


  Шефове от Европейския съюз заявиха, че искат да работят със следващия британски премиер Борис Джонсън, за да ратифицират споразумението за Brexit, подписано от неговия предшественик."Очакваме с нетърпение да работим конструктивно с премиера Борис Джонсън, когато той встъпи в длъжност, за да улесни ратифицирането на споразумението за оттегляне и да бъде постигнат уреден Brexit“, написа в Twitter преговарящият от ЕС Мишел Барние, след като Джонсън беше потвърден като лидер на британската консервативна партия и следователно предстоящ премиер.

  "Готови сме също така да преработим договорената декларация за ново партньорство в съответствие с насоките на EUCO (Европейския съвет)," каза Барние, имайки предвид необвързващия политически план за бъдещите връзки между ЕС и Великобритания, който британският лидер Тереза Мей подписа през ноември.

  "Искам да поздравя Борис Джонсън за назначаването му за лидер на консервативната и юнионистката партия и за следващ премиер на Обединеното кралство", каза от своя страна  президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

  "Председателят иска да работи с министър-председателя по възможно най-добрия начин и отвъд това, ще се въздържа от коментари, тъй като новината току-що излезе“, каза говорителят на Юнкер.

 • Радев блокира с вето сделката за F-16


  Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70. Това съобщиха от президентския прессекретариат.

  Поради важността на темата, бившият командир на ВВС, който критикуваше нееднократно управляващите за избора на самолет, държи и устно да си защити мотивите.

  По тази причина Радев ще направи изявление пред медиите в сряда, след завръщането си от държавно посещение в Хърватия. Четирите договора за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови дебати.

   

 • Манолова към членовете на ЦИК: Решихте летните си отпуски, но бавите подготовката на изборите


  Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което остро критикува членовете й, че бавят и изпускат срокове, разписани в Изборния кодекс, свързани с подготовката на местните избори през октомври.  „Независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване.

  Видно от информацията, публикувана на Интернет страницата на ЦИК обаче, активен процес няма“, посочва  Манолова и обобщава, че „до момента  ЦИК  не е спазила нито един срок, свързан с насрочването на изборите“. „От 10 юли 2019 г. започнаха да текат сроковете, предвидени в Изборния кодекс, включително по отношение на машинното гласуване. До днес, 23 юли 2019 г., ЦИК е приела само хронограмата за изборите, от която е видно, че активната работа на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите“, категорична е омбудсманът. Мая Манолова посочва, че до 17 юли, например, ЦИК трябваше да открие подсайт  на Интернет  страницата си за предоставяне на информация при машинното гласуване.

  „Този срок вече е изтекъл, а такъв сайт не е открит, липсва и в хронограмата.  Освен това, пропуснат е срокът  -  до 22 юли, до който ЦИК  трябваше да определи броя на избирателните секции за машинното гласуване, включително критериите, на които да отговарят, като такъв срок също няма в приетата хронограма. В писмото си до ЦИК Манолова предупреждава, че оправданията за кратките срокове, с които комисията обясни проблемите, свързани с машинното гласуване на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г. сега не издържат, тъй като с издаването на указа на 10 юли 2019 г. на президента за провеждането на местните избори, на ЦИК е осигурено достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване.

  „Поради което недоумявам защо комисията не заседава редовно и не приема документите, свързани с изборите и с машинното гласуване“, пише омбудсманът. Манолова подчертава, че от насрочването на изборите на 10 юли до днес – 23 юли, ЦИК  е провела 5 заседания, на които се е занимавала предимно с административнонаказателна дейност, а от избирането й на 20 март т.г. активно се занимава с битовите проблеми на членовете й, включително ползването на летен отпуск. „Очаквам ЦИК, както е подхождала и досега при организирането на избори, да съобрази сроковете, предвидени в Изборния кодекс, да започне незабавно работа по машинното гласуване, както и останалите дейности по подготовката на изборите като по този начин, освен спазването на принципите на демократичната и правова държава,ще се закрепи и доверието на гражданите в изборния процес“, завършва омбудсманът.

 • Излезе последното класиране за прием в Софийския университет


  Обявиха третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2019/2020 г.

  В него участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

  3 906 новоприети студенти са се записали след първото и второто класиране. 23 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади.

  В третия етап на класирането са приети 940 студенти. От изчакващите 699 по-добро класиране след първите два етапа 207  души са класирани в по-желани специалности, а 492 са останали на същите позиции. На третия етап са класирани нови 251 кандидати.Запълнени след първия и втория етап на класирането са специалностите „Психология“, „Публична администрация“, „Публични информационни системи“, „Английска филология“, „Арабистика“, „Китаистика“, „Японистика“, „Южна, Източна и Югоизточна Азия“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Компютърно инженерство“, „Туризъм“, „Право“ (редовна форма), „Международни отношения“, „Комуникационен мениджмънт“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Графичен дизайн“, „Физическо възпитание и спорт“.

  Записването за третия етап на класирането е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24 – 26 юли 2019 г. включително.

  7 148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Софтуерно инженерство“. Третото място заема специалността „Право“. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Фармация“, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.