Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Пандемията от коронавирус засегна и църквите: Служби няма да има!


  Ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса, разкри как ще се процедира в църквите по време на празниците, които предстоят. Той обясни, че ще има специално съобщение от Светия синод. По думите на Мутафчийски самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани в храма. Също така службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн. "Това е един добър компромис. С голяма благодарност приемаме всичко", заяви той. Контролът извън църквата е задължение на МВР, обясни Мутафчийски. Думите му бяха потвърдени и от вицепремиера Томислав Дончев. Светият синод също е притеснен за здравето на своите служители, обясни още той. "В храма всеки мирянин може да си запали свещичка, но службите ще бъдат извън храмовете", поясни отново шефът на Щаба. Относно как ще се процедира с лъжичката по време на причастие, ген. Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев заявиха, че отговарят за светските мероприятия.

 • Трагедията в Испания расте: Над 800 жертви на COVID-19 за денонощие


  Броят на жертвите на коронавируса в Испания се увеличи днес с 812 до 7340 от 6528 в неделя, съобщи испанското здравно министерство, предаде Ройтерс.

  Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 85 195. Вчера те бяха 78 797. По този начин броят на заразените в Испания надхвърля съобщените в Китай.

 • Ето при кои предишни заболявания коронавирусът е особено опасен?


  Коронавирус е опасен най-вече за възрастните? Не. Хората с предишни заболявания също са рискова група. И то не само страдащите от диабет или астма. При кои заболявания трябва да се внимава? И защо те са опасни?

  Имунната система на човека предпазва организма от всякакви опасни "нашественици", например вируси. Когато тази система е отслабена, положението става критично, особено ако организмът е принуден да се справя и с някаква външна инфекция като Ковид-19

  Кои предишни заболявания утежняват положението на хора, заразени с новия коронавирус? Вижте в Deutsche Welle:

  Хронични белодробни заболявания

  Хората, страдащи от астма, изпитват затруднение да издишват въздуха от белия дроб. Поради това изпитват остър задух. При тях белият дроб е с нарушени функции и тъй като организмът се опитва да компенсира този недостатък, той е с по-слаби защитни сили. Астматичните пристъпи могат да бъдат предизвикани от различни алергени или от инфекции на дихателните пътища, до каквато може да се стигне и при Ковид-19. Когато организмът е затруднен да се справи с двойното натоварване, може да се стигне до тежки нарушения, които в най-лошия случай завършват със смърт.

  Хроничният бронхит и белодробният емфизем също са болести на дихателните пътища. Учените смятат, че в много от случаите те се появяват в резултат на тютюнопушене. Хора, които страдат от подобни заболявания, имат отслабена имунна система и нарушени функции на белия дроб, поради което вирусите много по-лесно могат да атакуват организма.

  Диабет

  Хората, страдащи от диабет, поначало имат по-слаби защитни сили. Това се отнася и до двете форми - диабет първи тип и диабет втори тип. Повишените стойности на захарта в кръвта нарушават съпротивителните сили на организма, а появи ли се и някакво инфекциозно заболяване, общото състояние на диабетиците бързо се влошава. Диабетът уврежда кръвоносните съдове и вътрешните органи, целият организъм се дебалансира, а в това състояние той много по-трудно може да се справи с някой опасен вирус, проникнал отвън.

  Заболявания на сърдечно-съдовата система

  Към тях спадат коронарната или исхемична болест на сърцето, при която кръвоснабдяването на сърдечната тъкан е нарушено или изобщо не функционира. Това се дължи обикновено на артериосклероза - т.е. на калциране и стесняване на кръвоносните съдове. В подобно състояние всяка инфекция може да доведе до фатални последици. Също и хора със сърдечен порок трябва да бъдат много по-предпазливи в условия на епидемия.

  Високо кръвно налягане

  В Германия между 20 и 30 милиона души страдат от хипертония. Тя също крие повишени рискове за пациентите, засегнати от вирусна инфекция. Постоянно повишеното кръвно налягане уврежда сърцето, което е трайно изложено на по-високо натоварване от нормалното. Това влошава шансовете на организма да се пребори с евентуална вирусна инфекция.

  Ракови заболявания

  Вирусните инфекции са много опасни и за болните от рак. Химиотерапията с цитостатици например цели да попречи на раковите клетки да се размножават, но тя засяга и здрава тъкан, поради което се отразява зле на човешкия имунитет. Организмът става по-податлив на инфекции.

  Автоимунни заболявания

  Друга опасност представляват автоимунните заболявания. На пациентите се изписват имунопотискащи медикаменти, които да предотвратят опасността от това имунната система да атакува собствения организъм. Подобни медикаменти потискат реактивните сили на имунната система или дори ги блокират изцяло.
  Така организмът става по-податлив на всякакви вирусни заболявания. Към тази група заболявания спадат Мултиплената склероза, ревматизмът, както и някои хронични възпаления на стомашно-чревния тракт като Морбус Крон. Някои болни от СПИН също взимат подобни медикаменти.

 • 13 000 фирми в Еврозоната застрашени от фалит


  13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с COVID-19 , показва анализ на Euler Hermеs - лидер в застраховането на търговски кредити в света и у нас. Според експертите това са МСП и средноголеми компании, които още преди избухването на пандемията са били оценени като рискови, а в момента очакванията са да не могат да издържат на новите икономически предизвикателства. Актуализираната прогноза на Euler Hermes за Западна Европа е за увеличаване на несъстоятелностите с 16% за 2020 година спрямо предходната, въпреки усилията, които полагат правителствата за ограничаване на кризата.

  При песимистичен сценарий обаче ръстът може да достигне и до 20%. Най-тежко се очаква да бъдат засегнати бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания с увеличение на фалитите съответно от 21% до 27% (песимистично), от 18% до 21% (песимистично) и от 17% до 20% (песимистично). Следват ги Франция, Обединеното Кралство и Белгия с от 8% до 11% (песимистично) ръст и Германия с от 7% до 9%. Като най-рискови сектори в Еврозоната се идентифицират строителството, селското стопанство и услугите, но сред проблематичните попадат и търговията на дребно, производството на машини, автомобилният сектор и транспортът.

  Според анализаторите оборотите на компаниите в Еврозоната се очаква да се свият с между 15 и 25% в пика на COVID-19 кризата в зависимост от това дали той продължи един или два месеца. Прогнозата за цялата 2020 година е за намаление на оборотите между 12 и 18%. Комбинацията от шок във вътрешното потребление и силно ограничение на външната търговия ще доведе до намаление на БВП на Еврозоната с 1,8% при карантина от един месец и с 4,4% при строги ограничителни мерки за два месаца, твърдят още експертите на Euler Hermes. Анализът на новата икономическа реалност в Еврозоната е част от активната политика на Euler Hermes за регулярно предоставяне на максимално актуална информация на бизнеса, която да подпомогне предприемането на адекватни мерки за адресиране на предизвикателствата. “Нашите икономически изследователи постоянно лавират в огромните масиви от икономически данни, за да ви окажат подкрепа в нелеката задача да навигирате бизнеса си по най-добрия възможен начин сред мъглите на тази буря. Да продължим да осигуряваме подкрепа на бизнеса и високо качество в тези необикновени времена – това е нашата роля в обществото и ние я приемаме сериозно.”, заяви в официално обръщение преди дни Вилфрид Ферстрате, Председател на Управителния съвет на Euler Hermes. “Като компания с вековна история, преминала през много кризи, мога да ви уверя, че Euler Hermes има генетична подготовка да се приспособява към промените в икономическата среда и затова днес оставаме стабилни и устойчиви в оперативен план.”, категоричен е той.

 • Дончев ще оповести решението за помощта 60/40 за бизнеса


  Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева ще дадат брифинг, на който ще представят Постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

  В 14 ч. двамата ще обяснят пред медиите решението за така чакания проект за помощ на държавата за бизнеса заради извънредното положение във връзка с коронавирус

 • В част от Перник и околността отново са без вода заради авария


  Поради възникнала авария при резервоар "Батановци" днес не се подава вода по график за пернишкия квартал "Бела вода", гр. Батановци и селата Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци, съобщиха от "ВиК", предаде БНР.
    
  Екипи на дружеството работят по отстраняването ѝ. Водоподаването ще бъде възстановено веднага след преодоляване на проблема, уверяват от "ВиК".
 • Фандъкова: Фалшиви глоби за неправилно паркиране в столицата


  Тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова сигнализира за фалшиви бележки за неправилно паркиране. Засегнати от измамата са били граждани от „Люлин“, които намерили фалшивите документи върху автомобилите си.

  В тази връзка Фандъкова прави уточнение:  Столична община НЕ съставя фишове за неправилно паркиране по Закона за движение по пътищата. Правомощия да го правят имат само служителите на КАТ, Общинска полиция и Център за градска мобилност, като уведомленията, които се оставят на автомобила са по образец, утвърден със заповед, а не този“.

  снимка: Йорданка Фандъкова 

  Ако получите такава бележка, НЕ плащайте пари по посочената банкова сметка, а подайте сигнал до полицията. За сигналите, които получихме, вече сме сигнализирали СДВР

 • Започва проверка на предлагането на бързите тестове за COVID-19


  Прокуратурата изиска информация от министъра на здравеопазването за контрола на предлагането на бързите тестове за диагностициране на коронавирус. Целта е да се изясни как Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) осъществява контрол при използването на въпросните медицински изделия, съобщиха от прокуратурата.

  Действията на прокуратурата са срещу възможни злоупотреби, включително продажбата на фалшиви тестове за COVID-19.

  Според законодателството право да предлагат тези изделия имат регистрирани юридически лица. ИАЛ следва да извърши проверка регистрирани ли са съответните медицински лаборатории и/или здравни заведения, които предлагат тези тестове, както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.

 • Борисов: Да благодарим на Ердоган, че пусна тировете


  "Да благодарим на Ердоган и на турския посланик, че успяхме да пуснем тировете да вървят. Тази артерия на ЕС трябва да работи", каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на турската граница на ГКПП "Капитан Андреево". Той се срещнас турски представител на границата с южната ни съседка, който увери премиерът, че тировете ще преминават през границата.

  "Дойдох, за да може превозвачите да са спокойни. Да са уверени, че преминаването е сигурно. Дай боже тази пандемия да мине скоро", пожела си Борисов.

  "Проблемът е решен. То няма проблем с преминаването, просто превозвачите искаха да си кажат какво има като единичен проблем. Аз отговорям за българските камиони. Има вариант стоките от Европа да се претоварват на български камиони и да преминават. Питали са специално президента Ердоган, за да дойдат тук. Тази практика работи вече", каза още премиерът.

  "Видяхте тонове боклук, ще трябва да помолите тираджиите, няма да им чистим. Благодаря и на тези, които почистиха. Има ясни инструкции към тираджиите къде да си оставят боклуците, след тях и дезинфекзираме", заяви Борисов.

  От турска страна обявиха, че всеки ден границата преминават стотици камиони.

  "Зеленият коридор за камионите трябва да стои отворен. Мислим и за европейските, но да помислим първо за българските", категоричен беше премиерът.

  Относно неговото мнение за предвижването на хората с декларации в градовете, Борисов заяви, че всички са дисциплинирани, освен журналистите, които се струпват. Проблемът, по думите му, са топлите уикенди. "Ние не игреаем на криеница, на жмичка, да надхитри някой другия", обясни Борисов и добави, че всички връзки, които има е впрегнал, за да може някой да работи.

  На въпрос за това дали ТИР-овете на старото летище край Хасково са риск за жителите на града, премиерът отговори: "Няма риск. Единственият риск за България е БСП".
   
 • Елда, презервативи.. - с какво още се запасиха в Русия?


  Изправени пред пандемията от новия коронавирус руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения, пише Андреа Паласиано от Франс прес.

  Ето какво хората в Русия купуват най-много:

  Елдата като страст

  Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата (известна у нас и с тамошното й име "гречка", б. пр.) приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

  За руснаците елденият булгур е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна.

  Всъщност руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия Озон регистрира скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите.

  В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но от повишаването на цената на елдата на някои хора им избива студена пот.

  Една от суперсилите в селското стопанство, Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Цената на елдата обаче нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

  Правете любов

  Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си.

  Продажбите на "стоки за възрастни" чрез Озон, "руския Амазон", скочиха през март с 300 процента.

  Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на този сайт хвръкнаха нагоре съответно със 147 и 124 на сто. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави" медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

  Тревоги за рублата

  Продажбите на електроника се увеличиха между другото и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20 процента от стойността си спрямо долара.

  Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки.

  Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно.

  Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

  Храната: заложи на сигурно

  Зиме някои храни не се развалят и стоят просто по балконите, каквито има във всички пететажни блокове от съветско време, но този път март донесе в Русия необичайно топло време, изискващо хладилници и фризери.

  С оглед растящите покупки на нетрайни провизии такива уреди се поръчват двойно по-често на сайта Озон.

  Махай се, вирус!

  Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на 100 отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат.

  "Пийте вода с лимон и мед (. . .) Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с Ковид-19.

  Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от Ковид-19".

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Online Shopping in BangladeshCheap Hotels in Bangladesh