Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Руснаци започнаха да недоволстват от нашето море в социалните мрежи


  Въпреки, че все още не са публикувани официални данни за посещенията на руски туристи в страната през това лято, вече има редица данни, според които спадът им е около 20 процента.

  Причините за това са разнообразни - по-качествената туристическа услуга в съседите ни - Турци и Гърция, проблемите с плажовете ни и т.н.

  Econ.bg реши да подбере коментари за почивката в България от популярен руски туристически портал.

  И макар там да има и няколко добри отзива, преобладават негативните отзиви:

  marinvek27, почивал у нас през септември коментира: В България вече не се радват на руснаците. Започнаха да се държат грубо с нас. Казвам го със сигурност, тъй като почивам в България от години.

  Отношението към нас рязко се влоши. 

  Мамят ни в магазините, на плажа, въобще навсякъде.

  Явно политиката влияе върху мозъците. Историята е забравена, а младите не говорят руски.

  Алексей: В България е гадно. С руснаците се отнасят като с л...но. правят се че не говорят руски. Непрекъснато правят опити да те измамят. Върнаха ми стари пари и ме измамиха със 100 евро.

  За чадър и шезлонг на плажа платих 20 лева (800 рубли), а в ресторанта ми казаха, че минималната поръчка е за 50 лева...

  Взимат с удоволствие парите ни, но никой не носи отговорност за нищо. Пред очите ни започна да се дави човек, а спасителите го извадиха на брега чак след 20 минути. 

  Изобщо - съветвам ви да изключите България от списъка на страните за пътешествия.

  Още отрицателни, но и положителни, мнения за страната ни може да прочетете ТУК

 • Двама пострадали след като ТИР се вряза в къща


  Цистерна се вряза в къща във врачанското село Борован. Тежкотоварният камион, който се е движел в посока Ферибот-Оряхово, не успял да вземе остър завой и се врязал в една от къщите край шосето, съобщава БНТ.

  Минавайки през тротоара, помел пешеходец, който е с леки наранявания.

  Шофьорът на камиона е във врачанската болница. Движението през село Борован е затруднено.

   

 • С ел.тротинетка само по улици с ограничения до 50 км/ч


  Разработен е регламент за движението на електрическите тротинетки, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Това съобщи днес председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова в ефира на бТВ. По думите ѝ основната цел е да се създадат минимални изисквания за безопасност, а не да се възпрепятства този екологичен начин на придвижване в градски условия.

  „В разпоредбите на закона може да се каже, че приравняваме тротинетките към велосипедите, като създаваме някои допълнителни изисквания за тях“, обясни Малина Крумова. Те ще могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава няма – плътно в дясно на платното по посока на движение, но само на пътища с разрешена максимална скорост до 50 км/ч. На общините се дава право да определят и допълнителни зони, в които да забраняват тяхното движение.

  Електрическа тротинетка по гореописания ред може да се управлява от лице над 16 години. Лицата между 14 и 16 години ще имат право да управляват подобни превозни средства само по велосипедна инфраструктура, съгласно разпоредбите на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (в които се включва не само различните видове велоалеи, но и зони за споделено движение и определени улици).

  Тяхното управление трябва да се осъществява със светлоотразителни елементи по облеклото на ползвателите. Максимално разрешената скорост за тях ще бъде 25 км/ч. Регистрация на този вид превозни средства на този етап не се предвижда.

  Текстовете вече са били предварително обсъдени, както с експертите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, така и в максимално широк формат с представители на ползватели, фирми вносители и предлагащи подобни превозни средства, компании за споделено пътуване с електрически тротинетки, общини и др.

  Според неофициална информация в България към момента има около 60 хил. електрически тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им навлизане в големите градове. В тази връзка регламентирането на основни правила за безопасност са изключително важно да се случат в максимално кратки срокове.

  Цялото предложение за законова регламентация на движението на електрическите тротинетки е публикувано на сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, като всеки може да даде коментари по текстовете.

 • Копривщица ще бъде домакин на фестивала „Шарена плетеница - традициите днес“ на 28 и 29 септември


  На 28 и 29 септември предстои четвъртото издание на Фестивала на плетивата "Шарена плетеница", който тази година е под наслов "Традициите днес" и ще се проведе в града, съхранил българският дух – гр. Копривщица. По време на фестивала ще бъдат представени изработване на българска шевица, тъкане на стан, плетене на традиционни чорапи на 5 игли, плетене на луум за деца, традиционното плетене за мъже и много, много други.

   Фестивалът се провежда в подкрепа на национална благотворителна кампания „Изплети топлина“, в която за осма поредна година доброволци ще плетат шапки, шалове, ръкавици и топли дрехи за хората без дом.

  На този празник на традициите, фондация "Има начин" за пореден път ще събере на едно място хора с любов към плетенето, ритуалите и благотворителността. Ще направи мост между българските обичаи и съвремието, показвайки най-доброто от миналото, вплетено в настоящето, и ще демонстрира тенденции, вдъхновени от бъдещето.

  Пълната програам може да бъде видяна в страницата на събитието във Фейсбук - https://www.facebook.com/events/418216985710930/

  Тази година Фестивалът ще се проведе в центъра на гр. Копривщица в рамките на 2 дни – 28 и 29 септември под патронажа на Община Копривщица. По време на събитието ще бъдат проведени 7 открити демонстрации разкриващи различни и интересни аспекти от приложения на преждата, 2 работилници вдъхновени от традициите и съвременното им място в интериора, 2 мастър класа, на които изтъкнати лектори-приложници ще разкрият тайните на различни техники за плетене и творене. Първият мастър клас е „Традиционна българска шевица“, воден от Антоанета Толтукова, за втория - „Плетене на еко чанта“ има специален гост водещ от Република Корея - Джей Ким. Празникът ще бъде допълнен и от вече станалото традиционно плетене за мъже "Модерно е да можеш повече", както и работилница за плетене с лумчета за най-малките. В рамките на Фестивала ще протече и състезание с награди за ръчно приготвен хляб, поднесен в плата украсени с прежда и вълна "Аромат на  топлина". В рамките на Фестивала ще бъде създадено и специално арт-пано от прежда, което ще бъде дарено на училище "Любен Каравелов" - гр.Копривщица.

  Входът за всички гости на града и фестивала е свободен, а за доброто им настроение по време на фестивалните дни ще се погрижат фолклорен състав, съставът за духова музика към училище "Любен Каравелов"- гр. Копривщица и дирекция "Музеи" - гр. Копривщица. Присъстващите ще получат нови идеи, знания и умения за добротворчество, като ще се заредят с много емоция, енергия, любов и красота.

   

 • Повече от 100 учители от програмата на “Заедно в час” ще преподават през новата учебна година


   

  Над 100 учители от програмата на “Заедно в час” ще преподават през новата учебна година в 11 региона на България. Учителите, които влизат за първи път в класните стаи, са 55 и са част от деветия випуск на организацията. Новите участници в програмата са специалисти с опит от различни професионални сфери. Сред тях има журналисти, социални работници, икономисти и др. В новия випуск най-много са началните учители, следвани от преподаватели по английски и математика. Заедно със своите колеги, които продължават втората си година в програмата, те ще преподават на ученици в различни населени места в областите Велико Търново, Враца, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, София град, София област и Стара Загора. В тези и още региони на страната като учители продължават да работят и много от възпитаниците на програмата от предходните випуски.

  Училищата партньори на организацията през настоящата година са близо 60, като с 11 от тях “Заедно в час” работи за първа учебна година. 

  Всички участници в програмата на “Заедно в час” отговарят на законовите изисквания за педагогическите специалисти в страната. В партньорство с Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” те придобиват педагогическа правоспособност, ако нямат такава от предходното си образование. 

  Мисията на „Заедно в час“ е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти, които работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. В рамките на програмата за професионално и лидерско развитие на организацията участниците получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна за две години. След това те продължат да допринасят активно за по-качествено образование в България през работа в различни професионални сфери. 

  До момента през програмата на “Заедно в час” са преминали 308 души. Близо 80% от тях остават професионално ангажирани в сферата на образованието чрез работа в училище, развиване на социално-предприемачески идеи, работа в граждански и застъпнически организации и др. 

  “Заедно в час” изгражда силна общност от настоящи учители, възпитаници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

  Организацията е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. 

 • Прогнозират поскъпване на горивата


  Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел. Прогнозата в студиото на БНТ направи председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Ударите срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия доведоха до скок в цените на световните борси с около 20 % вчера, а вътрешният пазар у нас е тотално зависим от цените на петрола на в световен мащаб.

  „Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, обясни в ефира на Националната телевизия Делчев.

   

 • „Автомобилна администрация“ и МВР в акция „Училищни автобуси“


  Изпълнителната агенция  "Автомобилна администрация" и МВР започват проверки на автобусите, превозващи деца и ученици, предаде БНР.

  Инспекторите ще следят за поставянето на колани на седалките, ще проверяват документите и техническата изправност на превозните средства.

  Проверяват се и фирмите, които извършват превоз на деца и ученици, съобщиха от транспортното министерство.

 • Върховните съдии на Великобритания решават законно ли е спирането на работата на парламента


  Днес във Великобритания съдебен състав от 11 съдии във Върховния съд ще започне изслушания на политическите обвинения срещу премиера Борис Джонсън, че е действал незаконно, подвеждайки кралицата с мотивите за разпускане на парламента за пет седмици, за да предотврати дебата за кризата около Брекзит, предаде БНР. 


  Решението миналия петък да бъде увеличен броят на съдиите от 9 на 11 свидетелства за конституционната значимост на делото. Една от най-големите трудности, пред които са изправени съдиите в това безпрецедентно дело, е как да съгласуват английските, шотландските и северноирландските закони в контекста на подобни обвинения срещу премиера за разпускане на парламента.

  По-рано съд в Лондон единодушно прецени, че премиерът не е нарушил закона, но след това съд в Единбург също единодушно постанови, че законът е бил нарушен. Очаква се изслушванията да продължат три дни.

  Междувременно Борис Джонсън се завърна от Люксембург след срещи с лидери от ЕС, без да има напредък в преговорите.

  Джонсън отказа съвместна пресконференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, след като бе освиркан от събралото се множество. Бетел заяви, че е отговорност на Джонсън, да извади страната си от ситауцията, а не да вини ЕС.

  По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не получил нови предложения от британския премиер.

  Джонсън продължава да твърди, че може да постигне сделка до средата на октомври.

 • Ключов ден за ситуацията в Близкия изток: Израел решава остава ли Нетаняху премиер


  Израел стартира вторите си избори от пет месеца насам, които ще решат дали ще се удължи мандата на премиера Бенямин Нетаняху като министър-председател на страната, въпреки обвиненията в корупция срещу него, предаде БГНЕС.

  Секциите за гласуване бяха открити в 7:00 ч. (04:00 централно гринуичко време) и трябва да бъдат затворени в повечето райони в 22:00 часа.

  В една от избирателните секции в Йерусалим тройка избиратели пристигна веднага след като бе отворена.

  “Мисля, че Биби трябва да си ходи”, каза Груни Цивин, 37-годишен учител, използвайки прякора на Нетаняху. “След толкова години е време за промяна и мисля, че това се вписва във визията ми за тази страна.”

  Залогът е висок за 69-годишния десен лидер, който, както показаха априлските проучвания, е изправен пред силно предизвикателство от страна на бившия военен началник Бени Ганц и неговия центристки съюз Синьо и бяло.

  Бившият министър на отбраната Авигдор Либерман, бившата дясна ръка на Нетаняху, се превърна в негов съперник и може да изиграе решаваща роля с кампанията си да “да направим Израел отново нормален”.

  Около 6,4 милиона души имат право на глас.

  Първите резултати от екзит пола ще бъдат публикувани веднага след приключване на изборите, докато официалните резултати не се очакват по-рано от сряда.

  Проучванията на общественото мнение сочат още една тежка надпревара, като показват, че Ликуд на Нетаняху и Синьо-белите ще печелят около 32 места всеки в 120-местния парламент.

  И Нетаняху, и Ганц посетиха в последния момент в понеделник вечер Западната стена на Йерусалим, най-святото място, където евреите могат да се молят.

  Имунитет?

  Нетаняху влиза в изборите, след като претърпя едно от най-големите поражения в политическата си кариера след вота през април.

  Неговата Ликуд, заедно с неговите десни и религиозни съюзници спечели мнозинство, което накара израелския президент Реувен Ривлин да възложи на премиера да състави ново правителство. Но след седмици на дискусии, Нетаняху се провали, което го накара да насрочи безпрецедентни повторни избори, вместо да рискува Ривлин да избере някой друг.

  Опасността за Нетаняху се простира отвъд запазването на поста на премиер – пост, който той заема общо повече от 13 години.

  Ако спечели, мнозина смятат, че той ще се стреми да получи от парламента имунитет срещу наказателно преследване, на фона на възможността за обвинение в корупция през следващите седмици.

  Осъзнавайки залозите, в последните дни на кампанията си Нетаняху се устреми към спечелване на десните националисти – ключови за кандидатурата му за преизбиране – и към увеличаване на избирателната активност сред поддръжниците си. Тези усилия включват спорно обещание за анексиране на долината на Йордан, която представлява една трета от окупирания Западен бряг.

  Той отправи неоснователни предупреждения, че вотът сред арабските общности може да бъде спечелен чрез измама, като водещите критици го обвиняват в расизъм.

  Но Нетаняху също изтъкна развиващата се икономика на страната и връзките си със световните лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп. Той се опита да маркира основните си противници като „слаби“ и „левичари“, въпреки данните за гласувания им кредит на доверие.

  “Това е откритият пред вас избор: тяхното ляво правителство или силно дясно правителство, водено от мен”, каза той в понеделник.

  „Груби лъжи“

  Ганц проведе кампания, представяйки се като достойна алтернатива. Той неведнъж е говорил за готовността на Нетаняху да сформира коалиция с крайнодесни партии, които биха могли да му помогнат да си осигури имунитет. Ганц казва, че неговият съюз, който включва трима бивши началници на въоръжените сили, иска правителство на единството, което огромното мнозинство от израелците биха подкрепили.

  “Нетаняху продължава да разпространява груби лъжи в отчаян опит да спаси правителството си”, заяви Ганц в понеделник. “Той лъже, хули, сочи, разделя.”

  Проучванията на общественото мнение показват, че кампанията на националистическата партия на Либерман резонира с избирателите. Лозунгът му „Да направим Израел отново нормален“ се отнася до това, което твърдият секуларист казва, че е неоправданото влияние на ултраправославните еврейски партии върху политиката на страната. Той ги обвинява, че се стремят да наложат еврейския религиозен закон върху светското население на Израел и иска законодателство, с което да се прекрати освобождаването на ултраправославните от задължителна военна служба. Либерман попречи на Нетаняху да сформира коалиция след априлските проучвания, като не се съгласи да се откаже от искането си ултраправославните да бъдат задължени да служат в армията като всички останали израелци. Не е ясно дали той отново ще подкрепи Нетаняху като министър-председател, което би било бъде достатъчно, за да може Ривлин да позволи на Ганц да се опита да състави правителство.

  Новообединените арабски партии на Израел също могат да се окажат решаващи с резултат, подобен на изборите през 2015 г., когато станаха третата по големина сила в парламента. Ако е така, те биха могли да блокират пътя на Нетаняху като министър-председател, като препоръчат за това Ганц.

 • Акция по кръводаряване в Народното събрание утре


  Българският Червен кръст, съвместно с Комисията по здравеопазването и  Националният център по трансфузионна хематология, ще участва в организираната от  Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, кръводарителска акция  на 18 септември (сряда) 2019 г. от 9:30 ч. до 13:30 ч., в Зала „Запад“ в сградата на Народното събрание сред депутатите и служителите на 44–тото Народно събрание.

  Благотворителната инициатива за насърчаване на кръводаряването има за задача да насочи вниманието на обществото към проблемите, свързани с осигуряването на кръв и кръвни съставки, необходими за нуждите на здравеопазването.  С оглед увеличаващия се недостиг на доброволни и безвъзмездни кръводарители е необходимо да се повиши информираността относно значението и ползите от даряването на кръв за спасяването на човешкия живот.

  В подкрепа на благородната кауза очакваме активно да се включат в кампанията народните представители и служителите  от 44-то Народно събрание, като по този начин да дадат пример за стимулиране на безвъзмездното и доброволното кръводаряване.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.