Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Търговец с наложено наказание за неплатени данъци в големи размери


  Окръжна прокуратура – Кюстендил е постигнала осъдителна присъда от две години и десет месеца „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок за извършено престъпление против данъчната система.
  Подсъдимият Й.З., в качеството си на едноличен собственик на търговско дружество, в продължение на три години избягвал установяване и плащане на данъчни задължения. В подаваните месечни справки-декларации пред ТД на НАП той потвърждавал неистина и използвал документи с невярно съдържание – дневници за покупки и фактури за доставка на стоки. По този начин подсъдимият приспадал неследващ му се данъчен кредит.
  С действията си мъжът избегнал плащането на данъчни задължения, предвидени в Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за данък върху добавената стойност, в особено големи размери – двеста деветдесет и шест хиляди лева.

  Производството срещу Й.З е било проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт на прокуратурата.

 • Откриха крадени гуми в автосервиз във Варна


  55-годишен варненец е задържан във връзка с разследване на случаи с кражби на автомобилни гуми с джанти. При процесуално – следствените действия, в автобомилен сервиз в с. Кичево са намерени и иззети вещите, обекти на кражбите. 

  По случая се води досъдебно производство. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

 • Без вода в Русе в сряда


  „Водоснабдяване и канализация“ Русе уведомява, че поради направа на нова водопроводна връзка по бул.“Придунавски“, утре от 9:00 до 12:00 ч. ще бъде нарушено нормалното водоподаване на следните потребители : по бул. „Придунавски“ в участъка от ул. „Кресна“ до ул. “Ильо Войвода“ и фирмите „Дунавтурс“ и „Балкантурист“. Също утре, поради подмяна на водопровод по ул. “Духовно Възраждане“, от 9:00 до 17:00 ще бъде нарушено нормалното водоподаване на следните потребители : по ул. „Велико Търново“, по ул. „Батак“, по ул. „Духовно Възраждане“ от ул. “В. Търново“ до ул.„Църковна независимост“, по ул. “Баба Тонка“ от площад „Свобода“ до ул. „Духовно възраждане“.

 • Тежка катастрофа на междуселски път, трима са ранени


  Трима души са пострадали в катастрофа на пътя от с. Баново за с. Слънчево в понеделник вечерта. Водачът на лека кола «Ситроен» -  варненец на 52 г., поради несъобразена с пътните условия скорост навлязъл в лентата за насрешно движение и се блъснал в «Тойота». 

  Вследствие на инцидента мъжът е получил спукване на ключица, а неговият спътник на 46 г. – разкъсно – контузни рани. Водачът на втората кола – на 54 г., е с контузия на главата. Няма опасност за живота на ранените. По случая е образувано досъдебно производство.

 • Министър Горанов: Няма да допусна различни ставки по ДДС


  Министърът на финансите Владислав Горанов е категоричен, че няма да допусне различни ставки по ДДС. Преди дни БСП предложи да се въведе 5 процента ДДС върху цената на хляба заради резкия скок на цената на природния газ, което има пряко отражение върху стойността на насъщния.

  Министър Горанов подчерта, че в коалиционното споразумение с обединени патриоти е записано, че няма да има промяна на данъците.

  „Диференцирането на ДДС за една или друга стока отваря безкраен дебат за диференциране на ДДС. Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи или ефектът ще бъде изключително краткотраен, в резултат на което вероятно маржовете на печалби на търговци и производители ще се разширят до приемливите за пазара ценови равнища, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната система на държавата и загуби за бюджета“, каза Горанов.

  В отговор на журналистически въпрос финансовият министър изрази позицията, че първо трябва да се преодолеят несъвършенствата в пенсионната система, преди да отпадне таванът на пенсиите изцяло.

  Темата ще бъде обсъждана на заседание на парламентарната социална комисия утре.

 • Малко дете от Омуртаг е заболяло от марсилска треска


  Малко дете от Омуртаг е заболяло от марсилска треска. Това е първият случая за годината и за 12 години назад, съобщи за БТА Тодорина Филева, старши инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" при Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Търговище. Момчето на две години и осем месеца, вероятно е ухапано от заразен кърлеж, преносител на заразата. По данни на проучването в домакинството имат домашна котка, с която то често си играело. Детето боледувало от ангини и типичните за възрастта детски заболявания. Лекарите успяват да поставят точната диагноза навреме, тъй като около мястото на ухапването се появява специфично черно петно - тъканта некротира. Лекувано е в Шумен, откъдето изпращат информация за случая на здравните инспектори в Търговище. Филева допълни, че лечението е започнало навреме, назначено му е било антибиотично лечение. Заболяването е протекло без усложнения. Случая не трябва да притеснява обществеността и медицинските специалисти, категорични са от РЗИ.

 • Откриха новата учебна година в Техническия университет в София


  Днес беше открита новата академична учебна година в Техническия университет в София. Близо 12 000 са студентите на Университета в момента, а от началото на съществуването си Техническия университет е обучил над 150 000 инженери.

  Ректорът на Университета проф. Георги Михов каза днес в словото си, че учебното заведение е получило най-високата оценка давана досега от Агенцията по акредитация - 9, 56. Каза и, че на пазара на труда се търсят все повече инженери.

  На откриването на новата учебна година присъстваха и двама от бившите възпитаници на Университета - председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиерът Валери Симеонов.

  Цвета Караянчева, председател на НС: Вие сте постъпили правилно, когато сте избрали Техническия университет, дерзайте, учете, събирайте с пълни шепи опита, който ви дават вашите преподаватели и се реализирайте в родината си.
  Валери Симеонов, вицепремиер: Българската икономика работи, произвежда и дай Боже, да продължава да работи и произвежда, когато вие се включите в нея. Но има нужда от инженери, има нужда от вас. Искам да приключа със следното - това е мястото, не сте сбъркали.

 • Деница Златева: Не знам от кога едно здрависване се приема за историческа среща


  "За мен историческа е срещата, която имаха Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по отношение на конфликта на Корейския полуостров. Не знам от кога едно обикновено ръкостискане между президент на САЩ и български министър- председател, наредил се на редичката с всички останали премиери да се здрависват с него, се приема като историческо събитие". Това каза Деница Златева зам.-председател на БСП на пресконференция в централата на партията, помолена да коментира визитата на Борисов в САЩ, която някои наричат "историческа". Тя обясни, че има примери от предишни посещения на президенти и на президента Радев, които много по- ясно говорят- какво означава двустранна среща. Златева добави, че очаква с нетърпение речта на Борисов пред Общото събрание на ООН, в която е анонсирано, че ще говори за Западните Балкани. "Надявам се, този път да приветства Общото събрание не от името на Народна Република България, а от името на Република България", каза Деница Златева.

 • Производството на нелегални цигари ще се криминализира


  Законодателни промени в спешен порядък заради разбитите фабрики за нелегални цигари, една от които свързана с алкохолния бос Миню Стайков. Затова се договориха финансовия, правосъдния и вътрешния министър.

  По предложение на главния прокурор, произоводството на нелегални цигари ще се криминализира. По сега действащите разпоредби е предвидена само административна санкция.

  Сформирна е група, която започва работа по текстовете, които трябва да са готови до края на следващата седмица.

  Стана ясно и че при предходни проверки на данъчния склад на Миню Стайков в Карнобатско не е имало тръба, която да извежда алкохола. В края на седмицата митничари запечатаха складове и последваха протести на служителите на Миню Стайков.

  Стайков е в ареста по обвинение за данъчни престъпления, пране на пари и производство и нелегално производство на акцизни стоки.

 • ЧЕЗ може да сезира ЕК заради спирането на сделката с "Инерком"


  Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗ, която държи и един от най-големите дялове на българския енергиен пазар, е готова да се обърне към Европейската комисия заради блокирането на сделката с "Инерком" от страна на КЗК. Това заяви говорителят на чешката компания Алице Хоракова пред 3e-News. Хоракова подчерта, че от ЧЕЗ са "смутени" заради промяната в Закона за енергетиката точно след подписването на договора с "Инерком". Става въпрос за промените, с които КЕВР е органът, който да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ. Липсват обаче критерии как да бъдат прилагани законовите промени, като от Комисията, която наблюдава дейността на КЕВР, са поискали правен анализ, за да бъдат създадени критерии.

  "Отбелязваме, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело", каза говорителят на ЧЕЗ в Прага. Хоракова споделя и, че "Инерком" активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Припомняме, че КЗК спря сделката за българския бизнес за ЧЕЗ, защото имало хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията показва, че според КЗК фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. КЗК се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". Според данни на "Инерком" общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. 

  В края на миналата седмица "Инерком" официално обяви, че е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.