Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.

Ямбол Свят

 • 20 НОЕ БРЯ, САЛ ЕДНА АВАРИЯ ВЪВ ВИК


  20 НОЕ БРЯ, САЛ ЕДНА АВАРИЯ ВЪВ ВИК

  20.11.2017г. 


  20.11.2017г. 

  Поради отстраняване на аварии е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места:

  - ул. "Милин камък" №6

  Телефон за информация: 046/662323 (денонощен) - дежурен диспечер.

 • ЧЕТИВО ОТ ВЕСТНИКА НА ЯМБОЛЛИЯТА ДОНЧЕВ СЕГА


  ЧЕТИВО ОТ ВЕСТНИКА НА ЯМБОЛЛИЯТА ДОНЧЕВ СЕГА

  Трудно може да се намери по-ясен пример за сливането на властите от линча над шефа на НС

   

  Трудно може да се намери по-ясен пример за сливането на властите от линча над шефа на НС

   

  В Африка на това му казват диктатура! А Монтескьо е глупак!

   

  Трудно може да се намери по-ясен пример за сливането на властите от линча над шефа на НС

  Петьо ЦЕКОВ

   

   

  От парламентарния ажиотаж около оставката на председателя на парламента Димитър Главчев и светкавичния избор на неговия заместник Цвета Караянчева е важно да извлечем една поука. Тя е следната - Шарл дьо Монтескьо е голям глупак. Този объркан барон е писал някакви тежки простотии за някакво разделение на властите. Велика България доказа в петък на това перукирано франсе, че такива безумни неща няма как да се случат в благоденстващата ни татковина. 

   

  В петък сутринта богоподобният Бойко Борисов, ограничен от невзрачната ни конституция до глава на изпълнителната власт, влетя в парламента (законодателна власт), нахлу на заседание на Председателския съвет и нареди на шефа на НС Главчев да си стяга багажа. Веднага след това премиерът посочи новия председател на парламента. Да повторя за по-голяма яснота - премиерът уволни шефа на парламента и избра наследника му. И изречение за посолствата на страните -членки на ЕС - когато в Африка генерал-премиер свали председателя на парламента, това се нарича преврат... 

   

  Така от голямата стая в храма на закона излезе регистриран одитор, дипломиран експерт-счетоводител и влезе... проектант, машинен инженер. Красота... 

   

   

   

  Защо така постъпи Борисов? Много ясно - защото може 

   

   

   

  Защото го избрахме, защото го търпим и т.н., защото за нас не са важни такива подробности от пейзажа като разделението на властите. Ние вече дори не обсъждаме такива неща. 

   

  Да не пропуснем другите власти. Усетила голямата амплитуда на земетресението, третата власт - съдебната, мъдро се покри в петък. Някои казват, че имало четвърта власт, медийната, но аз не вярвам на такива слухове, защото повечето медии възприеха случващото се като нещо напълно нормално и дори ръкопляскаха на мъдрия премиер.

   

  За вас всичко това с разделението на властите може би не е проблем. Може би сте свикнали. "То така си беше". Може би някой ще обясни как тази територия не може да се управлява по друг начин. На всичкото отгоре мнозина българи и преди, и сега мечтаят за "силна ръка", за бос на държавата, който да дойде и да ни оправи целокупно и поотделно. Свикнахме някой отгоре да ни казва какво да правим. И ако е зает с нещо важно в Западните Балкани, Близкия изток или тям подобни и нищо не ни е казал - да не правим нищо. Проблемът е, че тази мечта няма нищо общо с цивилизационния избор, който уж приехме. Ако искахме човек, който да управлява всички власти, нямаше нужда да влизаме в никакъв ЕС. Просто можеше да си кротуваме и да празнуваме 3 декември 2006 г. - годишнина от основаването на ГЕРБ, на която 

   

   

   

  групово се полагат венци в Банкя

   

   

   

  Главчев сдаде поста позорно. Редно ли бе въобще да подаде оставка? Не зная. Разправията му с соцлидера Корнелия Нинова бе ненужна, грозна, тенденциозна. Но тя достатъчен повод за оставка ли е? Главчев престоя на поста точно 7 месеца и като че ли не свърши огромни глупости. И определено не заслужаваше подобен публичен линч. Той сътвори най-голямата глупост вчера, когато позволи да бъде натирен от председателския кабинет, не се защити, не запази достойнство, а ни в клин, ни в ръкав рече, че се чуди дали да стои въобще в НС, щом... Корнелия Нинова е в залата. Този човек се разсърди на Нинова за уволнението си! За него очевидно е недопустимо да се обиди на Борисов, който го унизи. Комичното е, че в онзи спор с Нинова Главчев се опитваше да защити Борисов и вероятно е очаквал похвала за това, а не уволнение. Няма да се спирам на дребния детайл, че Нинова цитираше Борисов, когато "обиждаше" Борисов... Сложно е, знам. 

   

   

   

  Само гербери могат да го схванат това

   

   

   

  На пръв поглед Главчев си отива за нетолерантност. Държа се ненужно остро с Корнелия Нинова в момент, в който ГЕРБ иска БСП да подкрепи конституционни промени. Но тази теза се изпари като лунна фея в есенен ден, когато разбрахме кого назначава Борисов за шеф на НС - Цвета Караянчева. Извинявайте, хора, но в ГЕРБ трудно може да се намери по-нетолерантен човек, по-голяма уста от "острието" Караянчева. Тази жена не пропусна да атакува персонално нито един значим представител на опозицията и сега е натоварена да въдворява ред в пленарна зала? Трудно може да намерите изказване на Караянчева, в което тя да не нарича опонентите си "провалили се политици", "лицемери", "хора, сключили сделка с дявола" и т.н. Караянчева, която признаваше, че е побойничка от малка, днес ще търси баланса в парламента, ще ръководи мъдро и компетентно законодателния процес? Вие вярвате ли на това? Спомням си едно интервю, в което тя признаваше, че е изключително емоционална: "Емоцията показва, че не се преструвам, не се преправям, не съм в роля. Аз съм такава". И тази жена сега ще влезе в роля на председател на парламента? Как ще стане това?

   

  Миг след избора на Караянчева всички социални мрежи започнаха да припомнят "откритието", че "Пекин е столица на Виетнам", което тя направи от парламентарната трибуна, както и последвалото й обяснение, че признава гафа, наречен от нея просто "лапсус", но не е "блондинка под прикритие". Какви са географските й познания и каква е разликата между нея и Черната Златка в това отношение - въобще не е интересно. Важното е 

   

   

   

  каква е тази управляваща партия, 

   

   

   

  която не може да лансира по-подходящ човек за поста от Караянчева, която уверяваше, че е репресирана като ученичка преди 10 ноември заради... работническия си произход. Учителите я гледали много строго, докато й пишели шестици. 

   

  Добре, защо Борисов назначи Караянчева? По същата причина, по която уволни Главчев - защото може. Вие продължавайте да си мислите, че България е парламентарна република, т.е. власт номер 1 се крие в НС. Вярвайте, че има такова нещо като държавна йерархия, в която Борисов ще седи на опашка след Караянчева. Живейте в заблуда и примирение или псувайте упорито под юргана. Истината е, че днес и тук всичко - от асфалта и стадиона до самолетите и парламента, зависи от Бойко Методиев Борисов. А ние явно заслужаваме тази клета участ!

   

 • СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ЯМБОЛ


  СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ЯМБОЛ

  20 – 26 ноември 2017 г. 

   

  20 – 26 ноември 2017 г. 

   

   

  II есенни театрални празници 2017 г.

  21 ноември /вторник/ – 24 ноември /петък/ 

  (приложена програма)

   

  20 ноември, понеделник

   

  Беседа „Въведение Богородично“ по повод Деня на християнското семейство и православната християнска младеж

  Лектор: Анула Христова– богослов и главен редактор в Синодалното издателство на Българска православна църква

  Начален час: 18:00 часа

  Място: Син салон на Народно читалище „Съгласие-1862"

  Организатор: Народно читалище „Съгласие-1862" и Клуб „Добротолюбие"

   

  21 ноември, вторник

   

  Лекция „Въведение Богородично" от фолклорната поредица „Празниците на българите“, цикъл „Есенни празници“

  Начален час: 09:00 часа

  Място: Спортно училище „Пиер дьо Кубертен" 

  Лектор: Ваня Йорданова, ръководител на клуб „Лечебните растения в Ямболския регион" към Народно читалище „Съгласие-1862"

  Организатор: Народно читалище „Съгласие-1862"

   

  Турнир по тенис на маса - индивидуално за юноши и девойки, посветен на Деня на християнската младеж и семейство 

  Начален час: 09:30 часа

  Място: Спортна зала „Диана“ 

  Организатор: Младежки дом „Георги Братанов“- Ямбол 

   

  Лекция по повод 180 гoдини от рождението на даскал Ради Колесов „Аз закачам звънче, което след време ще стане камбана...“

  Участници: ученици от Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“

  Начален час: 10:00 часа

  Място: Регионален исторически музей- Ямбол

  Организатор: Регионален исторически музей, с подкрепата на Общински комитет „Васил Левски"- Ямбол

   

  Среща на ученици от Основно училище „Петко Рачов Славейков" с  игуменката на  манастира „Свето Рождество на Пресвета Богородица“ монахиня Минодора

  Срещата се провежда  по повод „Деня на християнското семейство и православната християнска младеж"

  Начален час: 11:00 часа

  Място: Основно училище „Петко Рачов Славейков"

  Организатор: Народно читалище „Съгласие-1862"

   

  Открит урок за Деня на християнското семейство

  Начален час: 11:30 часа

  Място: Начално училище „Проф. Петър Нойков”– 4 „б” клас

  Организатор: Народно читалище „Пробуда-1909”

   

  „Празникът в моя дом“ – празнична програма по повод Деня на християнското семейство

  Начален час: 13:00 часа

  Място: Народно читалище „Зора-1945“

  Организатор: Народно читалище „Зора-1945“

  Вход с покани

   

  Изложба „Конкурс за детска рисунка „Коледа“

  Изложбата е част от традиционната Коледна благотворителна кампания „Подай ръка – спаси живот“

  Начален час: 17:30 часа

  Място: Художествена галерия „Жорж Папазов“

  Организатор: Община Ямбол, Художествена галерия „Жорж Папазов“

   

  Отчитане на конкурса „Вкусно, защото е домашно" по повод „Деня на християнското семейство и православната християнска младеж" 

  Начален час: 18:00 часа

  Място: Син салон на Народно читалище „Съгласие-1862"

  Организатор: Народно читалище „Съгласие-1862"

   

  „Шега в едно действие“ 

  Спектакъл от А. П. Чехов

  Режисьор: Антон Угринов

  Сценограф: Ванина Цандева

  В ролите: Мария Панайотова, Яна Бобева, Галина Иванова,  Радослав Владимиров, Анатолий Ставрев и Николай Петров 

  Начален час: 19:00 часа

  Място: зрителна зала на Община Ямбол  

  Организатор: Драматичен театър „Невена Коканова“

  Вход с билети 

   

   

   

   

   

   

  22 ноември, сряда 

   

  „Едно танго с Маркес“ 

  Авторски моноспектакъл на Мария Сапунджиева

  Постановка и музикална среда: Бойко Богданов

  Начален час: 19:00 часа

  Място: зрителна зала на Община Ямбол  

  Организатор: Драматичен театър „Невена Коканова“ 

  Вход с билети

   

   

  23 ноември, четвъртък

   

  Отчетно-изборно събрание на Дружеството на писателите в Ямбол

  Начален час: 17:00 часа

  Място: Читалня на Регионална библиотека „Георги Сава Раковски“

  Организатор: Дружество на писателите-Ямбол

  Вход свободен

   

  „Гераците“ от Елин Пелин 

   Спектакъл на Драматичен театър „Йордан Йовков“ - Добрич 

  Режисьор: Стефан Спасов

  Сценография: Димитър Митев 

  В ролите: Валентин Андреев- Рафе, Мария Гинкова, Радомир Андонов, Пламен Маринов, Любов Николова, Красимир Демиров и др. 

  Начален час: 19:00 часа

  Място: зрителна зала на Община Ямбол  

  Организатор: Драматичен театър „Невена Коканова“ 

  Вход с билети

   

   

  24 ноември, петък 

   

  Тематична среща от поредицата „Искри от миналото", посветена на Ради Иванов Колесов с ученици от ямболските училища

  Начален час: 10:00 часа

  Място: Спортно училище „Пиер дьо Кубертен"

  Организатор: Народно читалище „Съгласие-1862" с участие на Регионален исторически музей Ямбол

  Вход свободен

   

  Концерт „Нашите таланти"

  Концертът е посветен  на 155-та годишнина на Народно читалище „Съгласие-1862", 155 години от смъртта  и 180 години от рождението на основателя на читалището– Ради Колесов

  Начален час: 18:00 часа

  Място: Син салон на Народно читалище „Съгласие-1862"

  Организатор: Народно читалище „Съгласие-1862"

  Вход свободен

   

  „Рогоносци“ по Молиер

  Спектакъл на Драматичен театър- Ловеч

  Режисьор: Йосиф Сърчаджиев

  Сценография: Мартина Варийска

  В ролите: Цвятко Стоилов, Златина Никифорова, Ленко Гурков, Слава Георгиева, Георги Трайков, Десислава Джурова, Стоил Стоянов и др. 

  Начален час: 19:00 часа

  Място: зрителна зала на Община Ямбол  

  Организатор: Драматичен театър „Невена Коканова“ 

  Вход с билети

   

   

  25 ноември, събота

   

  Честване на 180 години от рождението на Ради Иванов Колесов

   

  Програма:

   

  Поднасяне на цветя пред барелефа на Ради Иванов Колесов на Народно читалище „Съгласие-1862“

  Начален час: 10:00 часа

  Място: ул. „Георги Сава Раковски“ 20

   

  Поетично-музикален рецитал по повод 180 години от рождението на Ради Колесов

  Начален час: 10:30 часа

  Място: Културно-информационен център „Безистен“, пл. „Освобождение“1

   

  „Възрожденският учител“- изложба детски рисунки

  В изложбата участват творби на деца от Школата по рисуване при Народно читалище „Зора-1945“ с преподавател Цветан Казанджиев

  Начален час: 11:30 часа

  Място на провеждане: Художествена галерия „Жорж Папазов“

   

  Организатори: Общинско предприятие „Туризъм и култура“, Регионален исторически музей- Ямбол, Художествена галерия „Жорж Папазов“, Държавен архив- Ямбол

   

   

   

   

   

   

  През седмицата: 

   

  Ден на християнското семейство и младежта - изложба с материали от фонда на библиотеката

  Организатор: Регионална библиотека „Георги Сава Раковски"

  Място: Отдел „Читалня", етаж 3

   

  „Правна информация в обществените библиотеки" - втора фаза „Безплатна е- услуга в библиотеката - консултиране на граждани“

  Организатор: Фондация „Глобални библиотеки-България"

  Място: Регионална библиотека „Г. С. Раковски", читалня, трети етаж

  Период: септември - ноември 2017 г.

   

  Изложба „110 години от рождението на Стефан Бъчваров”

  Художествена галерия „Жорж Папазов“, ул. „Цар Самуил“ 2

   

  „Будителят от Ямбол“- 180 години от рождението на Ради Иванов Колесов /камерна изложба/

  Художествена галерия „Жорж Папазов“, ул. „Цар Самуил“ 2

   

 • В Ямбол - Програма на


  В Ямбол - Програма на

  ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ /21- 24 ноември/

   

  ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ /21- 24 ноември/

  21.11., вторник, 19:00 ч., зала община

  „ШЕГА В ЕДНО ДЕЙСТВИЕ“ от А. П. Чехов

  ПРЕМИЕРА

   

  Режисьор:    Антон Угринов

  Сценограф:  Ванина Цандева

  В ролите:      Мария Панайотова, Яна Бобева, Галина Иванова, Радослав   Владимиров, Анатолий Ставрев и Николай Петров

   

  Спектакъл-сън, който ще бъде атрактивна компилация върху някои от известните малки комедии и разкази на великия руски драматург Антон Чехов. В ролите на различните персонажи ще видим шестима млади таланти на Ямболския драматичен театър. Всички те ще се превъплъщават в повече от един образ и ще докажат, че мечтите, лъжите и страховете на Чеховите герои не са по-различни от нашите един век по-късно. Сантиментална и иронична комедия за Любовта ще бъде жанрът на представлението. То ще представлява едно съновно пътуване към творчеството на А. Чехов и ще се занимае с големите прозрения, които той е имал за битието на Човека. Всички сънища ще бъдат вдъхновени от Чеховите мисли за живота: „Ако се боите от самотата не се женете“, „Умният човек обича да учи, а глупавият да поучава“, „Прав е този, който е искрен“, както и неговите разсъждения какво трябва да представлява „културният човек“. Сънищата в спектакъла ще се бъдат една верига от случки на обикновени хора, които мечтаят за Любовта и се страхуват от Самотата. Подобно на всички нас те ще сънуват парадоксални, смешни, нелепи и тъжни сънища, които ще задават въпроси, свързани с нашето съществуване, а отговорите всеки ще има право да открие сам. 

   

  Вход с билети

   

   

  II ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ

  22.11.,сряда, 19:00 ч., зала община

  „ЕДНО ТАНГО С МАРКЕС“

  Авторски моноспектакъл на МАРИЯ САПУНДЖИЕВА

  Постановка и музикална среда: Бойко Богданов

   

  АКО искате да видите на живо обичаната МАРИЯ САПУНДЖИЕВА, в необичаен ракурс;

  АКО оная жизненост и печал, виснала по добродушно -усмихнатите мустаци на г-н „100 години самота“, великия Маркес ви е близка;

  АКО ви се гледа един европейски  спектакъл с  танго и ... фламенко през отминалия живот, с екзистенциална (но и смешна донякъде) драма, поставен  по бляскав текст и  излъчващ сценично-визуална  поезия в мистерията на магическия реализъм;

  АКО ви е интересно да научите що е то „ЛЮБОВНА ДИАТРИБА“, минавайки по „Раковски“ просто се отбийте на касата на „Сълза и смях“- и попитайте за спектакъла „ЕДНО ТАНГО С МАРКЕС“. 

   

   

  Вход с билети

   

   

  II ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ

  23.11., четвъртък, 19:00 ч., зала община19:00

  „ГЕРАЦИТЕ“ от Елин Пелин

  Драматичен театър „Йордан Йовков“, Добрич

   

  Режисьор:      Стефан Спасов

  Сценография:  Димитър Митев

  В ролите:      Валентин Андреев – Рафе, Мария Гинкова, Радомир      Андонов, Пламен Маринов, Любов Николова, Красимир      Демиров, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, Мария                Генова, Мила Боянова, Стефан Сърчаджиев, Димитър      Петров, Йоан Деянов

   

  „Гераците” е сред най – сполучливите художествени документи на едно променливо време – началото на ХХ век., когато в следосвобожденска България започват да възникват новите икономически отношения. Зависимостта от парите става все по-голяма, градът започва да расте заедно с изкушенията в него, а селото се обезлюдява и връзката със земята се къса. Любовта в дома на Герака не издържа под напора на тези промени, децата го предават и семейството му се разпада….

  В днешно време тези промени са още по-агресивни и рефлектират в личния ни живот още по-дълбоко. Любовта абдикира, децата не могат да запълнят липсата на смисъл и нуждата ни от упование, а дяволът, усетил нашата слабост, отваря бакалница в душите ни и търгува с доброто и злото… 

   

   

  Вход с билети

   

   

   

   

  II ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2017 Г.

  24.11.2017 г., ПЕТЪК

  „РОГОНОСЦИ“ по Молиер

  Драматичен театър Ловеч

   

  Режисьор:      Йосиф Сърчаджиев

  Сценография: Мартина Варийска

  В ролите:       Цвятко Стоилов, Златина Никифорова, Ленко Гурков,       Слава Георгиева, Георги Трайков, Десислава Джурова,      Стоил Стоянов, Нина Суванджиева, Софрони Рацов,      Силвия Чобанова, Петър Стойчев, Катя Йочева и Богомила      Николова

   

  Има легенда, която разказва, че някога, в дълбока древност, боговете са създали мъжа и жената, като едно същество. В хармония, доволство и екстаз живеели двуполовите същества, но на боговете им доскучало и за забавление разделили мъжете от жените и ги пръснали по цялата земя. Изпаднали в паника, всички се втурнали да търсят половинките си да възстановят цялото, хармонията и екстаза. Така е и днес, така е било и назад през вековете. Това неистово стремление е дало енергия на хиляди литературни произведения. Много са драмите и трагедиите, но много са и комичните ситуации, които поражда тази бъркотия и стремежът ни да бъде преодоляна. Жан Батист Молиер, царят на френската комедия през 17-ти век и на всички времена, ни предлага две очарователни произведения – бисери и до днес в световната драматургия. ”Жорж Данден,или измаменият съпруг” и „Сганарел, рогоносец без рога”, обединихме в един спектакъл със заглавие „Рогоносци”, защото и в двете пиеси основното действие е подчинено пак на тоя вечен стремеж в търсене на загубената половинка.

  Но…, както се казва в една популярна песен:

  ”Аз търся тебе,

  ти търсиш друг,

  той търси друга,

  тя пък търси друг…”, намирането на половинката е голяма рядкост.

  Е, щом е така , нищо друго не ни остава, освен да се посмеем с героите и да се примирим със себе си. Доколкото е възможно.

   

   

  Вход с билети

   

 • Сливен ще гради компостираща сметта инсталация. Ямбол спи или...


  Сливен ще гради компостираща сметта инсталация. Ямбол спи или...

  Решението е взето през март. Администрацията на Сливен е направила исканите заявки, сега има и решение на ОбС


  Решението е взето през март. Администрацията на Сливен е направила исканите заявки, сега има и решение на ОбС. Безвъзмездната финансова помощ е сто процента. А Ямбол дори не е в списъка на общините, които могат да получат финансиране за изграждане на собствена сепарираща инсталация, така че вторичните суровини след сепарирането, за което плащаме, да остават в собственост и разпореждане на жителите на общината. Само от това, че кметът е подписал такъв договор, общината губи около милион лева на година, заяви на сесия на ОбС светникът от АБВ Драгомир Димитров.
  Впрочем по време на мартенското заседание на Асоциацията на общините , депозиращи на ямболското Деп, е взето решение да кандидатства за компостираща инсталация и Ямбол. Обаче

   

   

  Кметът Стефан Радев внесе за разглеждане от Общински съвет - Сливен, предложение за даване съгласие общината да кандидатства с проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталациия за разделно събирани зелени и/или биоразгардими отпадъци".

   

  Община Сливен кандидатства по процедура за безвъзмездно предоставяне на финансова помощ. Проектното предложение е на стойност до 2 833 333 лв. без ДДС или 3 399 999 лв.с ДДС. От тях размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100 %. Допустимите дейности са както за подготовка, така и за изпълнение на проектното предложение.

   

  През месец  март 2016 г. Регионалното сдружение „Регионален център за управление на отпадъците, регион Ямбол" е взело решение  общините - членове на сдружението  да приемат самостоятелни действия по изграждане на компостиращи системи за зелени и биоотпадъци.

   

  В мотивите за предложението се посочва, че под "биоразградими отпадъци" се разбират всички отпадъци, които имат способността да се разграждат анаеробно или аеробно, като хранителни и растителни отпадъци, хартия, картон и други. Компостирането е процес на контролирано аеробно, екзотермично, биологично разграждане на разделно събрани биоотпадъци и утайки с цел получаване на компост." Компост" е богат на хумус продукт, съдържащ най-малко 15 % и не повече от 50 % сухо органично вещество от общото тегло, получен в резултат на процеса „компостиране".

   

  Тази седмица:

  С решение на Общински съвет- Сливен  беше дадено съгласие Общината да кандидатства с проект за изграждане на компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци. Проектът е по Оперативна програма „ Околна среда“ и е на стойност 3 399 999 лв. с ДДС, от които размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100 %.

 • ЕДНО СЛИВЕНСКО МНЕНИЕ ЗА ЯМБОЛСКИЯ ЗАЕМ


  ЕДНО СЛИВЕНСКО МНЕНИЕ ЗА ЯМБОЛСКИЯ ЗАЕМ

  Община Ямбол иска да изтегли заем за подобрение на инфраструктурата си в размер на 17 000 000 лева.

   

  Община Ямбол иска да изтегли заем за подобрение на инфраструктурата си в размер на 17 000 000 лева. Според кмета Георги Славов, който е инициатор и двигател на идеята, заемът ще бъде полезен за местната общност.

   

  Има обаче и сериозно недоволство срещу искания кредит. И БСП, и други партии, и мнозина граждани считат, че 17 000 000 заем ще загроби общината.

   

  От доста години следя обществения живот в Ямбол, ако и да не живея в града. Затова си позволявам да изразя мнение на наблюдател.

   

  Да, кметът Георги Славов има много кусури.

   

  Да, той вкара в групата на ГЕРБ в местния парламент и зависими хора. Чието мнение никой не е чул и най-вероятно няма да чуе до края на мандата.

   

  Да, именно това желязно мнозинство от безименни съветници прокарва неговите решения.

   

  Да, Георги Славов прекали в много отношения. Той и на йота не се съобразява с гласа на опозицията, не чува гражданските протести.

   

  Да, в общинския съвет на Ямбол няма дискусия.

   

  Да, Георги Славов показа, че вече не може да съжителства с хора с обратно мнение. Което е страшно.

   

  Да, Георги Славов превърна повечето журналисти в Ямбол в свои противници. Той ги наказва, отказвайки да дава редовни пресконференции. И не разбира, че по този начин наказва своите съграждани.

   

  Да, желязното му мнозинство в общинския съвет отхвърли идеята за референдум за кредита.

   

  Да, Георги Славов управлява вече 11-та година и хората очевидно са уморени от него.

   

  Всичко това е вярно, но вярно е и другото – този кредит ще бъде полезен за Ямбол и за хората в него. Общината няма задълженията на съседния Сливен и спокойно може да си го позволи. Ако парите бъдат използвани целесъобразно, Ямбол ще стане още по-добро място за живеене. Тогава ще дойдат и повече инвестиции, които ще открият нови работни места. Няма община, държава или компания, които да са просперирали, без заеми.

   

  Въпросните 17 000 000 кредит са по-малкия проблем на Ямбол. По-големият проблем е вече перманентната липса на обществена чуваемост от кмета. Който очевидно не сваля розовите си очила дори и докато спи.

   

   

   

  Георги Мангинов

  бел. Яс - сред ПАРТНЬОРИТЕ на изданието, където е публикувано мнението е  ОБЩИНА ЯМБОЛ с кмет Георги Славов

   

   

 • НЕДЕЛНО ГЛЕДИВО - "Да възродим Ямбол"


  пълен запис на състялото се тази седмица Общоградско събрание, 


  пълен запис на състялото се тази седмица Общоградско събрание, организирано от инициатевен комитет за търсене на мнението на гражданското общество за  проблемите на Ямбол и тяхното решаване.
  Записът ни е предоставен от майстор фотографа Красимир Стойчев

   {youtube}41HjytoAIS0&{/youtube} 

  ИЗКАЗВАНЕ НАМАРИЯ ЧИПОВСКА от Радио 999 там ще видите и какво отговаря председаателят на групата съветници на СлавовГЕРБ  Галин  Костов в ОбС за въпросите на гражданите

  http://www.radio999bg.com/?id=29404

  Дойдох днес да се срещна Георги Славов, защото исках очи в очи да го попитам: как си отстоявате обещанията които давате? За какво става дума. От 10 години живеем в блок на „Димитър Благоев” 8, от тогава имаме 7 преписки с кмета, с които го молим за трайна настилка зад блока. Това нещо до ден днешен не е свършено. Аз съм се ангажирала вече няколко години с подписи и т.н. Блокът пропада и 32 семейства чакат всеки момент да им се случи нещо, което да ги лиши от собственост и от това да живеят нормален живот.

  Проблемите на нашия град са много и един от тях е транспортът. Транспортът е под всякаква критика. Просто нямам думи! Пресен пример от днес – чаках автобус №1 повече от час. Докога ние ямболци ще търпим такова отношение към нас. Ние искаме да възродим нашия град, нашите деца да бъдат тука. Но ние трябва да им осигурим условия. Къде сте, г-н кмете и докога ще се отнасяте така с нас, тези които живеем тук и сме създали града?!

  Не само като дойде някой от друг град да се възхищава на плочките в центъра. Ние гражданите искаме да се чувстваме щастливи и доволни от живота, който живеем в Ямбол.

  Да спомена за екологията. Отвратителна работа с река Тунджа! Малкото дървета, които имаше на ул.”Оборище”, бяха изсечени заради канализацията, но други не бяха посадени. Да не говорим, че като няма пречиствателна станция с тази канализация из целия град мирише на какво ли не.

  Ние ще възродим Ямбол, когато с общи усилия го заставим г-н кмета, да направи така, че ние като негови работодатели, като хора, които милеем за града си, живеем в него – той да се отнася към нашите проблеми присърце», а не да се крие и да не ни дава възможност да споделим мъките и тегобите си."

   

  Изказането на Мария Чиповска е по време на общоградско събрание под мотото „Да възродим Ямбол е нашата обща кауза”. Преди седмица  в залата на НТС се събраха ямболлии на различна възраст, с различни професии, с различни интереси,  но с една обща цел – да живеем по-добре в Ямбол сега и за в бъдеще.  Въпреки отправената покана към кметове (настоящи и бивши) и народни представители, техните места в залата останаха празни, а предложенията на обществото нечути.  Единствено депутатът Николай Пенев уважи поканата и беше в залата, но не се включи в коментирането на наболелите теми. А те бяха разнопосочни, но до една важни за жителите на областта и показаха нерешени с години проблеми, най-важният от които липсата на диалог и разминаването между властимащите и обикновените жители на Ямбол.   

       

  Както обещахме в серия публикации ще Ви представим някои от предложенията, отправени от жителите на Ямбол, обикновените хора - учители, лекари, военни, пенсионери. Предложения, в които местната власт не пожела да се вслуша, но които звучат актуално и разумно, изказани от хората преживели и осъзнали чрез личен опит недостатъците на системата.

   

   

  Също така ще припомним интервютата на ямболските общински избраници, които те дадоха пред 999 по една важна и наболяла тема - увеличението на такса смет, за да може всеки един да прецени, дали има разлика между изказванията на обикновените граждани по значими за обществото въпроси и отговорите на властимащите, и имат ли те собствена позиция. 

 • За жестока смърт, след тежък инцидент на пътя, съобщават от ОД на МВР Ямбол


  За жестока смърт, след тежък инцидент на пътя, съобщават от ОД на МВР Ямбол

  Служители от ОДМВР – Ямбол изясняват обстоятелствата около тежък инцидент. Тази сутрин, в 04:15 

   

  Служители от ОДМВР – Ямбол изясняват обстоятелствата около тежък инцидент. Тази сутрин, в 04:15 ч., от тел. 112 в полицията е постъпил сигнал, че на главен път I-7, на около 2 км от ГКПП- Лесово в посока град Елхово, на платното има лежащ човек. Отзовалите се на сигнала служители са установили на мястото починал около 60-годишен мъж. По първоначални данни мъжът е ударен от пътно превозно средство, което е напуснало местопроизшествието. Към момента продължава провеждането на процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия по случая.

  19.11.2017 г.

  Татяна Павлова

  В 11.30 ч. ОД на МВР Ямбол и РЗ ПЗБН
  и началниците им управляващо-усвояващи  ще отдадат почит на жертвите на пътя през годината...

 • БАСКЕТБОЛ - така е, като ни изоставиха


  БАСКЕТБОЛ - така е, като ни изоставиха

  БРЪНКОВ, БРЪНКООВ, ЩО НИ ОСТАВИ И У ДОМА ПАДАМЕ


  БРЪНКОВ, БРЪНКООВ, ЩО НИ ОСТАВИ И У ДОМА ПАДАМЕ

      Ямбол    79    15    25    17    22              
     Балкан    86    21    28    23    14

  сн. ВЕЛИЧКО ДИМИТРОВ БТА

 • Депутатът от управляващите от 31 МИР-ямболлията


  Депутатът от управляващите от 31 МИР-ямболлията

  Волен Сидеров преди да открие асфалтирания път в Стралджа, за който се шегували, че ще се казва булевард "Сидеров" 

   

  Волен Сидеров преди да открие асфалтирания път в Стралджа, за който се шегували, че ще се казва булевард "Сидеров" говори за "демонтажа"  на правителството, за дебилите и интелектуалния елит в политиката, за това стиска ли му халката и 


  {youtube}Ra_xa5OIQMY{/youtube}  

    {youtube}zH7LXLPmGog{/youtube}

   

   

  {youtube}TMc1WQtwqEU{/youtube}