Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
 • Оранжев код за силен вятър и сняг в четвъртък


  Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области в четвъртък, 22 март. За останалата част от страната е обявен жълт код.

  Оранжевият код е в сила за София-град, София - област, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Силистра. В тези области се очаква образуване на снежна покривка от 10 до 30 сантиметра.

  От НИМХ предупреждават за снежни виелици и опасности от образуване на преспи и навявания.

  Жълт код за валежи от дъжд, който до вечерта ще премине в сняг и силен вятър, е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас.

  Очакваните количества валежи ще са между 15 и 35 литра на кв./м.

 • Започна реконструкцията на пречиствателната станция в Добрич


  Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков даде началото на реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на Добрич. Съоръжението се намира в с. Врачанци и е построено през 1986 г., но не е ремонтирано повече от 30 години.  Проектът е част от водния цикъл на града, чиято първа копка беше направена на 17 юли м. г. от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кмета на града Йордан Йорданов.  

  „С началото на този изключително необходим социален проект ще се изгради устойчива и здравословна среда. Реализацията му ще спре загубите от над 80% по водопроводната мрежа“, каза зам.-министър Живков. Кметът Йордан Йорданов благодари на МОСВ за съдействието при осъществяването на този важен за общината проект, който повече от 10 години не можеше да започне. „Днес полагаме здрава основа, върху която да стъпи развитието на региона“, каза още Йорданов.

  Реконструкцията на пречиствателната станция е част от дейностите по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза 1” в най-големия град на Добруджа. През 2015 г. водният цикъл на Добрич беше включен в т. нар. големи ранни проекти във водния сектор по ОПОС 2014-2020 с осигурена безвъзмездна финансова помощ в размер на 86,2 млн. лв. Проектът предвижда изграждане на биологично стъпало за отстраняване на азот и фосфор. Това ще доведе до по-добро пречистване на отпадъчните води, които се заустват в река Добричка.

  Изпълнението на проекта за водния цикъл ще гарантира преодоляването на здравно-екологичните рискове за над 92 400 жители. Рехабилитацията на 6,4 км канализационна мрежа, в това число 3 главни колектора и 3 канализационни помнени станции, и 79,7 км второстепенна водоснабдителна мрежа ще осигури водоснабдяването на населението и бизнеса. С подмяната на старите азбестово-циментови тръби ще се подобри качеството на питейната вода в града.

  Срокът за изпълнение е 30 юни 2019 г. На бенефициента досега са изплатени над 14,483 млн. лв. или 17% от общия размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ по ОПОС 2014-2020 г.

 • ГДБОП и прокуратурата иззеха фалшиви €500 000 и лични карти


  При мащабна спецакция на ГДБОП и прокуратурата е заловена престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на фалшиви банкноти и лични документи. Това съобщиха на брифинг началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев и зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

  Операцията се е провела в Пловдив, Русе, Сливен и София. Претърсени са над 40 адреса и са иззети над 500 000 евро с номинал от по 100 евро, имало е и банкноти от по 500 и 20 евро. Акцията е координирана и подпомагана от Европол, отделно е работено с партньорски служби от САЩ, Доминикана, Испания и Албания. При претърсване на помещение в Пловдив са открити и множество фалшиви лични документи - турски, датски и испански паспорти.

  Акцията е по информация от Албания, като там са задържани 40 души, а 12 са обявени за издирване. Изготвяните фалшиви лични документи у нас са използвани от албанска престъпна група за трафик на хора. Албанците тръгвали със свои документи, като на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с фалшиви, за да влязат в САЩ, Канада и Великобритания. Групата е работила в продължение на години.

  Повдигнати са обвинения на седем лица, като четирима от тях са задържани за постоянно в ареста. Всичките са български граждани, някои са криминално проявени и осъждани за подобен род дейност, а едно лице по думите на прокурор Иван Гешев е знакова фигура от контингента.
  При друга акция на прокуратурата и ГДБОП е задържана и друга група, която се е занимавала с трафик на мигранти. Връзка между двете български престъпни групи няма.

 • Министър Димов подписа договори за укрепване на свлачище в Луковит


  Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за укрепване на активно свлачище в Луковит и за изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци за общините Велинград и Ракитово.

  Проектът за укрепване на активно свлачище в Луковит предвижда възстановяване и опазване на инфраструктурата и околната среда и предотвратяване риска от свлачищни процеси в района на ул. „Синчец“ в града. „Съществуващото асфалтово покритие в участъка на свлачището е напукано, силно деформирано, с частични пропадания, което е опасно както за транспортни средства, така и за пешеходци. С изпълнението на проекта ще бъде предотвратен рискът от свлачища за близо 3000 жители“, каза министър Димов.

  Свлачището в Луковит периодично се активизира и е сред неотложните обекти в страната. Включено е в списъка на приоритетните свлачища според Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата и Методиката за приоритизация на свлачищата в България. С изпълнението на геозащитните мерки се цели опазване на здравето както на населението в района, така и на хората, работещи на регионалното депо за битови отпадъци (обслужващо общините Луковит, Ябланица, Роман, Тетевен и Червен бряг). Безвъзмездната финансова помощ, осигурена от ОПОС 2014-2020 г., е близо 650 000 лв.

  Подписаният договор за изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци за общините Велинград и Ракитово предвижда изграждане на двете съоръжения които да обслужват близо 50 000 жители. Компостиращата инсталация ще е с капацитет 4000 тона годишно. Ще бъде осигурено необходимото оборудване, съоръжения и техника за разделното събиране и транспортиране на зелените и/или биоразградими битови отпадъци.

  Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци ще бъде с  капацитет 15 000 тона годишно, генерирани от териториите на двете общини. Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв. ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,15 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

 • 4070 лв. е вече заплатата на директора на НАП


  Министерският съвет увеличи заплатата на директора на Националната агенция за приходите с 10%.

  Така от 1 април т. г. Галя Димитрова ще получава 4070 лева.

  Решението е обусловено от "водещия принос на ръководителя на приходната агенция за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2017 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги", става ясно от решенията на министрите.

  Съгласно чл. 8, ал. 5 от Закона за НАП, възнаграждението на изпълнителния директор на агенцията се определя от Министерския съвет.

 • Нанков: При функционираща тол система, до 6-7 г. ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа


   

  До 6-7 години ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа, съобщи в предаването „Тази сутрин“ на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че заради системното недофинансиране на сектора 8000 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа са в лошо или много лошо състояние. Сега годишно се рехабилитират 400-450 км годишно. С въвеждането на тол системата и очакваните от нея приходи около 1 милиард лева годишно, ще има финансиране за 3-4 пъти повечерепубликански пътища. Така че  за 6-7 години ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа, обясни министърът.

  В момента за ремонти на републикански пътища се разходват по 40-50 млн.лв. годишно, още толкова – за поддръжка на общинските пътища. Или общо близо 100 млн.лв. на година. „Но това са палеативни и краткосрочни ремонти“, обясни министърът. „Затова политиката на правителството е насочена към пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа, за да не си говорим всяка година за дупки и за преасфалтиране“, добави той.

  „Факт е, че държавата не е имала достатъчно финансов ресурс досега, затова и търсим вариант за кардиналното решаване на въпроса“, допълни още министърът. От една страна това ще бъде постигнато чрез приходите от тол системата, която се очаква да генерира приходи още през 2019 г. На второ място е финансиране с бюджетни средства. И на трето място – Европейската комисия създава специален инструмент, насочен към пътната безопасност за периода 2020 – 2030 г.

  „Част от пътната безопасност е именно експлоатационното състояние на настилката, маркировките, мантинелите, знаците и други елементи“, каза министър Нанков. По разчети на АПИ, за да бъдат републиканските пътища безопасни, са нужни около 3 млрд. лв. „Тези данни са подадени на МВР, което ще ги обобщи и предостави на Европейската комисия“, обясни Нанков. През май месец ще има дискусия по темата пътна безопасност, за което ЕК подготвя Стратегическа рамка за пътна безопасност за 2020-2030 г.

  През тази година ще започне реалното строителство на 25 км от автомагистрала „Хемус“. Следващия вторник започва изграждането на 9,3 км от Ябланица до п.в. „Боаза“ и се очаква да бъдат изпълнени предсрочно за година и половина. До два месеца ще стартира строителството на още 16 км от автомагистралата между п.в. „Белокопитово“ и п.в. „Буховци“. С новия вариант на проекта на още 52 км от „Хемус“ до разклона Плевен-Ловеч, ще бъдат спестени 350 млн. лв. на държавния бюджет, тъй като се изключват първоначално заложените три тунела и 17 други инженерни съоръжения. Предвидената скорост на движение по автомагистралата в този участък е 130 км/ч. За тези 52 км още тази година ще пристъпим към избор на изпълнител и ако няма обжалвания на тръжната процедури и ако времето позволи, още есента-зимата ще започнем строителството, обясни министърът. Още 85 км ще се проектират тази година, а реализацията им ще стартира във втората половина на 2019 г.

  Днес изтича срокът в Агенцията за обществени поръчки по одобряване на проектната документация и както поехме ангажимент, стартираме с тръжната процедура за участъка от Мездра до Ботевград на пътя от Видин, каза Николай Нанков. Тези 34 км ще бъдат рехабилитирани и разширени с още две ленти.

  През 2018-та година предсрочно ще завърши разширяването на пътя между градовете Пловдив и Асеновград. Трасето ще бъде с магистрални габарити. Дейностите по него са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. По програмата ще бъдат рехабилитирани общо 27 пътни отсечки в страната. Част от тях са пътят от Враца до пещерата Леденика, между Кубрат и Тутракан, Разград и Търговище и други. Тази година ще продължи ремонтът на тунелите и мостовите съоръжения по автомагистралите, коментира още министърът.

 • Вицепрезидентът: ЕС се нуждае от радикални промени, за да върне доверието на гражданите


  „Не съществува дебат „Не на Европа“, но не можем да продължим без радикални промени.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на лекция пред завършващите Българското училище за политика „Димитър Паница“, която се проведе в град Правец. Пред представители на политически партии, местната и съдебната власт, бизнеса и неправителствени организации вицепрезидентът представи своя прочит на предизвикателствата пред европейския проект, неговото развитие и Българското председателство на Съвета на ЕС. В оживена дискусия випускниците споделиха вижданията си за бъдещето на Европа.

   

  Илияна Йотова е убедена, че ако в най-спокойните години на ЕС бяха създадени подходящите политики, страните членки щяха успешно да посрещнат последствията от икономическата криза и гражданите да почувстват защо им е необходима Европа. Като пример за такава политика Илияна Йотова посочи европейския стълб за социални права, обявен миналата година в Гьотеборг. „Винаги съм настоявала да се засилят контролните механизми на Европа и да се наказват държавите членки, които допускат висок процент безработица“, отбеляза вицепрезидентът.

   

  „Може би не си даваме сметка, че най-сериозната криза в ЕС е в дефицита на идеи“, заяви Илияна Йотова и подчерта като резултат от това засилването на антиевропейските гласове. По думите й в реална заплаха се превръща изграждането на кампанията за предстоящите през 2019 г. европейски избори върху антиевропейска и антимигрантска риторика. „Звучащото на пръв поглед немислимо и безсмислено – голям дял на евроскептици в Европарламента – може да се окаже факт и първа стъпка към обезсмислянето на  ЕС“, каза вицепрезидентът. „Национална държава и суверенитет не означават антиевропеизъм. Интеграцията не означава загуба на суверенитет. Означава развитие и високи стандарти“, убедена е Илияна Йотова.

   

  Вицепрезидентът открои основните предизвикателства пред ЕС днес. Година след като британският премиер Тереза Мей официално активира член 50 от Лисабонския договор, все още остават нерешени много въпроси, свързани с напускането на Великобритания. С „Брекзит“ до голяма степен е свързан и бюджетът на Общността след 2020 г. „От разпределението на средствата зависи как си представяме развитието на Европа“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът е категорична, че кохезионната политика не трябва да бъде орязвана или замествана от плана „Юнкер“, който работи за инвеститорите и големите икономики.

   

  Илияна Йотова посочи особено важната роля на националните парламенти и местната власт в преговорите за Многогодишната финансова рамка. „Използването на европейските средства трябва да излезе от графата „усвояване“ и да бъде инструмент за развитие и обвързаност в общия икономически модел за Европа – така, както разбираше това Делор“, заяви вицепрезидентът.

   

  Илияна Йотова е категорична, че един от основните приоритети на европейските политики трябва да бъдат младите хора. Вицепрезидентът се обяви за значително разширяване на обхвата на „Еразъм+“ и на ресурсите за борба с младежката безработица. Необходимо е насърчаване на програми като „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“ с цел да се продължат действията, насочени към лица от всички възрасти и особено към младите хора, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи необходимостта от институционална реформа – от законодателните предложения през отношенията вътре в Съвета и отношенията с националните парламенти до комуникацията и посланията, които трябва да стигнат до всеки европейски гражданин.

   

  Илияна Йотова е убедена, че Европа трябва да върне лидерските си позиции на международната сцена, активно да участва в регулирането на конфликтите, а не да бъде наблюдател. „Така по-лесно би могла да управлява миграционната криза, превърнала се етикет на този мандат“, отбеляза вицепрезидентът. По думите й, сигурността е главно предизвикателство предвид данните за 30 хил. потенциални терористи в Европа, както посочи тези дни в София директорът на Европол. „80% от европейците искат ЕС да бъде гарант за тяхната сигурност и безопасност“, заяви Илияна Йотова.

   

  По темата за Българското председателство на Съвета на ЕС вицепрезидентът посочи, че са необходими конкретни резултати по приоритета „Западни Балкани“. „След 30 юни трябва да говорим за процеса от София“, отбеляза Илияна Йотова. Като изключително трудна и деликатна определи вицепрезидентът ролята на България да бъде посредник между ЕС и Турция.

 • Спецакция в Бургас


  15 мъже са задържани за лихварство и разпространение на наркотици. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. Мъжете са на възраст между 20 и 40 години и са задържани от служители от ОДМВР – Бургас при проведена на територията на цялата област специализирана полицейска операция. Образувани са шест бързи полицейски производства, четири досъдебни производства и две преписки. Иззето е голямо количество от различни по вид наркотични вещества, сред които: марихуана, метамфетамин и хитова дрога „чай”/ по последни данни на специалистите т.нар. „чай” съдържа синтетични канабиноиди, чието действие наподобява активната съставка на канабиса – тетрахидроканабинол. Употребата на този тип дрога крие големи рискове за здравето, тъй като освен биологични, може да отключи и психически проблеми/. В бургаския квартала „Победа” е задържан криминално проявения с инициали Б.Щ., 39-годишен, от чийто дом на улица „Кракра”, са намерени и иззети голямо количество суха тревна маса /канабис/ и електронна везна. Установени са и двама дилъри, работещи за Б.Щ. по разпространение на наркотичните вещества, които са разпитани в качеството си на свидетели по образуваното досъдебно производство. От жилище, разположено на ул. "Зора" в същия квартал, обитавано от брата на Б.Щ. – криминално проявения М.Щ., 47-годишен, са намерени и иззети две чужди лични карти, тетрадка с имена на лица кредитополучатели, талон за МПС, нотариални актове и договор за предоставяне за ползване на недвижим имот, дадени като залог срещу получени парични средства. Разпитани в качеството на свидетели са множество кредитополучатели. По случая е образувано досъдебно производство за лихварство и извършване без разрешение на банкови и други финансови сделки. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на 15-те мъже, задържани за срок от 24 часа при специализираната полицейска операция, продължава от служители на ОДМВР – Бургас.


 • Средно със 159 лева по-евтино е отоплението и готвенето с газ, вместо с електроенергия


  Отоплението и готвенето с природен газ излиза 2.1 пъти по-евтино в сравнение с електроенергията. През месец февруари 2018 година средната сметка за природен газ в битовия сектор е 144 лева.

   

  Със 159 лева повече щяха да платят клиентите, ако бяха използвали електроенергия. Един квадратен метър площ, който се отоплява със синьо гориво, струва средно 1.40 лева на месец, а с електроенергия - 2.90 лева.

   

  Най-много са битовите клиенти на Овергаз, които живеят в апартаменти от 70 до 90 квадрата – 32 %. Средната сметка на тази потребителска група за февруари е 116 лева. Ако тези клиенти бяха използвали същото количество електроенергия, а не природен газ за отопление, те щяха да платят по 243 лева или със 127 лева повече.

   

  29 % от битовите потребители на компанията живеят в апартаменти от 90 до 120 квадрата. Февруарската сметка на семействата в тези жилища е средно 134 лева. Те щяха да платят по 283 лева или със 149 лева по-висока сметка, ако поддържаха домовете си топли с електроенергията, вместо със синьо гориво.        

   

 • Историческа среща между депутати от България и Македония


  След 11-годишно прекъсване, по покана на председателя на групата за приятелство с Република Македония и депутат от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“  Борис Вангелов, днес македонски народни представители бяха на официално посещение в българския парламент. То е част от тридневната визита на делегацията.

  След разговорите с председателя на 44-ото НС Цвета Караянчева македонските депутати се срещнаха с представители на групата за приятелство с Република Македония в българския парламент. Тя беше в зала „Изток“ и на нея присъстваха народните представители от ПГ „Обединени патриоти“, ВМРО – Борис Вангелов, Юлиан Ангелов, доц. Милен Михов, Искрен Веселинов, д-р Калин Поповски, Йордан Йорданов, както и депутати от другите парламентарни групи.

  Днес е исторически ден. След 11 години ние сядаме на една маса. След толкова години народите ни не са разединени, каза Вангелов и подчерта, че Договорът за добросъседство ще отвори пътя за общото европейско бъдеще на България и Македония, като отбеляза нуждата от изграждането на коридор номер 8 и продължаване на усилията ни за приемане на съседката ни в ЕС.

  Заместник-председателят на македонския парламент Фрусина Ташевска каза, че направеното от политиците в България, тяхното обединение в името на постигането на Договора, е стъпка към общото европейско бъдеще на двете държави. Ташевска беше категорична, ч държавните интереси и сигурността на целия регион са много по-важни от политическия рейтинг и политиците и от двете страни го разбраха и си подадоха ръце. Темите табу допреди години днес не могат да ни спрат. Трябва да поправим грешките и да продължим заедно напред, допълни още тя.

  Македонската делегация изрази надежда, че страната им ще получи официална и безусловна покана да се присъедини към ЕС до края на европредседателството на България.

  Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов направи още една важна констатация: „Хората в Македония вече са други, те живеят без страх. Въздухът там вече е различен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.