Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.

Новините.BG

 • Затягат контрола и повишават изискванията за инвитро клиниките


  Затягат контрола и повишават изискванията за инвитро клиниките, които ще работят с центъра за асистирана репродукция, съобщава бТВ.

  Промените се правят след като правителството взе решение да финансира повече процедури, а сметната палата направи проверка на фонда.

  Една от идеите е да има по-чести проверки в клиниките, в които да участват повече институции и пациентски организации. Подготвят се промени и в правилника за работата на центъра за асистирана репродукция. Едно от исканията е да бъде увеличен броят на хората, които работят в него.

  „На никого няма да бъде отнета възможността да отвори нови клиники, но когато решат да работят с фонда или когато решат да правят асистирана репродукция, те трябва да покажат екипност или да покажат дали имат необходимото оборудване и необходимата квалификация, за да го правят”, посочи д-р Георги Стаменов - специалист по асистирана репродукция.

 • Бури и градушки след слънчевото утро в някои части на страната


  Бури и градушки след слънчевото утро в някои части на страната, пише ДАРИК.

  Силна буря се изви над София по обяд. Бурният вятър, на места придружен с интензивен дъжд, изпочупи клони на дървета.

  Паднал клон затрудни движението по трамвайни линии 20 и 23. След намесата на авариен екип клонът беше отстранен, а движението – възстановено.

  На 7 сигнала за паднали клони са реагирали аварийните екипи вследствие на силния вятър и дъжда в столицата.

  Във Вършец и Враца падна градушка с размерите на грах и лешник, съобщиха за от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

  След последните горещи дни предстои захлаждане.

  В сряда преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

 • Униформените претърсват заведения за алкохола менте от България


  Алкохолни напитки с неясен произход, от които напоследък често се оплакват туристите в Гърция, влизат с тонове от България. Това гласи официално съобщение на гръцката полиция, цитирано от inew.bg.

  След зачестили сигнали за алкохол с неясен произход, заради който хазната на Гърция губи годишно около 300 млн. евро, полицията в южната ни съседка подхвана ударна кампания за търсене на източника на контрабандния внос.

  Униформените претърсват заведения, проверяват масово автомобилите, влизащи през всички гранични пунктове с България. 

  Въпреки усърдното си разследване, полицията все още не е стигнала до източника на нелегалния внос.

  В един от складовете са открити 12 тона незаконно внесен алкохол от България, но сред арестуваните участници в нелегалния канал нямало българи. Контрабандата е дело на две престъпни групи, които са действали самостоятелно, но са имали общ доставчик от България. 

  Гръцката полиция вече е открила мястото, където е бутилиран пристигащият в бидони алкохол, а също и близкото до летището складово помещение, в което са етикирани бутилките с високоградусови напитки преди да бъдат разпределени между собствениците на заведения на туристическите острови Закинтос и Крит.

   

   

 • 86 на сто от българите признават, че не знаят какво представлява съдебната реформа


  86 на сто от българите казват, че не знаят какво представлява съдебната реформа. Близо половината допълват, че не се и интересуват. Това сочи ново национално представително проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 12-18 юли 2017 г. сред 1002 души в 125 точки в страната, съобщава бТВ.

  Като цяло въвличането на обществото в публичен дебат за "съдебна реформа" е твърде опасно, казват социолозите. Една от причините е, че обществото дълбоко не е наясно какво представлява "съдебната реформа". Повечето нямат идея за разделение на властите, искат "силна ръка", "Народен съд".

  Любопитно е, че за "виновни" априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години. Така например идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните, се казва в изводите от изследването.

  Всеки шести дори смята, че съдът и прокуратурата трябва да минат на подчинение на премиера Бойко Борисов.

  Хората слагат оценка "среден" за съд, прокуратура и полиция.

   

  Въпреки подчертания негативизъм правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт от респондентите реформата вече е в ход, макар и частично.

  20% вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на системата, 10 на сто - че през последните 1-2 години има подобрение.

  Финансирането от чужбина на партии и организации на магистрати се приема крайно негативно - под 4 процента само одобряват, 18 на сто смятат за нормално магистратските организации да получават европари.

  На практика призивите за съдебна реформа и дебатите кой е виновен са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система, което може да се разглежда и като положителен резултат, доколкото ще принуди магистратите да търсят механизми и да предприемат действия, отчитат социолозите.

  Макар една трета от хората да не знаят какво и как точно да се промени, те искат бърз, справедлив и безпристрастен процес; борба с корупцията и политическата зависимост, както и контрол, прозрачност и санкции в системата.

 • Отоплителен сезон 2016/2017 е бил по-скъп за софиянци


  Отоплителен сезон 2016/2017 е бил чувствително по-дълъг и по-студен в сравнение с предходния, което го прави и по-скъп за софиянци. Това обяви на пресконференция управителят на фирмата за топлинно счетоводство "Техем" Милена Стоянова, пише ДАРИК.

  Тя уточни, че тази година софиянци са се отоплявали 185 дни (162 в сравнение с миналата година). Средно дневните температури, отчетени за сезон 2016/2017 г., са 3,34 градуса, докато за 2015/2016 г., са били 5,37 градуса. Най-ниските средни температури са измерени през януари 2017 г. минус 5,7 градуса, докато през същия месец на 2016 г. са били минус 0,6 градуса.

  Милена Стоянова каза, че изравнителните сметки на клиентите с годишен отчет вече са предоставени на отговорните за сградите лица, а за клиентите на "Техем" са достъпни и на клиентския портал на дружеството.

  Общо 49 на сто от клиентите на фирмата в София са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване от "Топлофикация-София", т.е. през отоплителния сезон те са платили повече отколкото реално са потребили. Седем на сто от клиентите в София са получили изравнителни сметки със сума за възстановяване или доплащане до 10 лв., а останалите 44 на сто ще доплащат на топлофикационното дружество.

 • Недостиг на пилоти


  Авиокомпаниите ще се нуждаят от 637 000 нови пилоти през следващите 20 години, за да поддържат темпото с нарастването на световния въздушен трафик, съобщи „Боинг” в годишния си доклад по темата, цитиран от "Франс прес" и НОВА.

  Според обзора, авиокомпаниите само в Азиатско-тихоокеанския регион ще имат нужда от 253 000 нови пилоти. Северна Америка ще търси други 117 000 нови пилоти, а Европа - 106 000, за периода от 2017 до 2036 г.

  Докладът също така предвижда необходимостта от 648 000 нови техници за обслужване на въздухоплавателните средства.

  Много експерти вече предупредиха, че авиокомпаниите са изправени пред все по-голям недостиг на пилоти.

   

 • Беше подписан един от трите законопроекта в Полша


  Полският президент Анджей Дуда подписа един от трите законопроекта за съдебна реформа в страната. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава, уточнявайки, че става дума за дейността на местните съдилища,съобщава НОВА.

  "Този документ е от съществено значение за цялата реформа от гледна точка на интересите на гражданите”, се посочва в изявлението. 

  Вчера Анджей Дуда наложи вето върху всички документи за съдебната реформа, одобрена преди това от двете камари на парламента. След това той каза, че възнамерява да разработи свой собствен план за съдебна реформа. 

   

  „Този закон няма да засили чувството за справедливост в обществото. Съжалявам, че законопроектът за Върховния съд не ми беше представен, преди да бъде внесен в Сената“, заяви Дуда в телевизионното си обръщение.  

   

  Междувременно полското консервативно правителство обяви, че смята да продължи своята силно оспорвана съдебна реформа, въпреки ветото, което наложи президентът.  

  „Няма да се поддадем на натиска от улицата и чужбина“, каза премиерът Беата Шидло.

  Тя изрази недоволство от това, че президентското вето „забавя“ реформата.

  "Ветото се възприема като поощрение от тези, които се борят за запазването на една несправедлива система, система на големи и малки злоупотреби и потискане на честните граждани“, каза тя.

   

 • Откриха защо е изчезнала "британската Атлантида"


  Учени от университета на Йорк и Импириъл колидж в Лондон определиха причината за изчезването на "британската Атлантида", т.е. на Догърленд - ивица суша, която през мезолита се намирала в южната част на Северно море и съединявала Британските острови с Евразия, съобщи Лента, цитирано от ДАРИК.

  Специалисти създали модел на въздействието на свлачището Сторега върху образуването на цунами в Северно море. Смята се, че подобни вълни са можели да доведат до потъването на Догърленд.

  Изследването показало, че височината на вълната цунами била 9 метра и че тя е можела да потопи не повече от 35 на сто от площта на ивицата суша.

  Учените са на мнение, че въпросните характеристики съответстват на голяма буря и затова една вълна цунами е недостатъчна за унищожаването на Догърленд. Най-вероятната причина не е катастрофално събитие, а постепенното повишаване на морското ниво.

  На територията на Догърленд преди 8150 години живеели хора, а ивицата суша се отличавала с богата флора и фауна. Сега на това място в Северно море има плитчина, известна като Догър банк. В този район морето достига дълбочина 20-30 метра.

 • Изгоряха 2 тона фураж в Силистренско


  Късо съединение е причината за два пожара в частни имоти, възникнали през вчерашния ден в Силистренско. В 12.23 часа сигнал за пожар в стопанска постройка в Алфатар вдигнал на крак екип на РС ПБЗН-Силистра и местното доброволно формирование. Преди да овладеят огъня, изгорели около 120 кв.м покрив и 2 тона фураж, но са спасени три сгради в близост, пише ДАРИК.

  Час и половина по-късно отново късо съединение довело до пожар в частен дом в село Кайнарджа. Екип на Противопожарния участък в селото загасил пожара и спасил къщата. Изгорели мебели.

  Други четири пожара се разминали без материални щети. Горели са сухи треви, отпадъци и стърнища, но екипи на пожарната са ги овладели, преди да се стигне до загуби.

  На два сигнала са реагирали дуловските огнеборци през вчерашния  ден. Те са отстранили дърво, паднало върху платното по пътя Дулово-Шумен и са отводнили складово помещение в града.
   

 • Възрастна жена изгоря със 7000лв в помощ на "акция" срещу телефонни измамници "


  На 24 юли 2017 година в 17:20 часа чрез "НССПЕЕН-112" във Второ РУ- Плевен е получен сигнал от 78-годишна плевенчанка, че съседката й – 89-годишна, е получила на домашния си телефон обаждане от непознат. Мъжът се представил за началник от полицията в района и под предлог, че съвместно с внука й ще участват в залавянето на телефонни измамници, я е въвел в заблуждение, че е необходима сума пари, пише ДАРИК.

  В резултат на това 89-годишната жена на три пъти е хвърляла пари в пликове през прозореца на апартамента си на булевард „Данаил Попов“ в Плевен - около 12:00 часа е изхвърлила сумата от 250 лв., около 14:00 часа - сумата от 4860 лв. и около 15:00 часа - сумата от 1860 лв., Общо изхвърлените пари са на стойност 6970 лв. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Уведомен е дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
  МВР напомня: По никакъв повод не давайте пари на непознати. В случай на получено телефонно обаждане с искане да предоставите пари, опитайте веднага да се свържете със своите близки, или сигнализирайте на тел. 112

  Съвети към гражданите:
  Да не дават пари на непознати за тях лица, независимо от предлога;
  Да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона; 
  Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда;
  Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането;


  Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.